10 bloeiende heesters in de winter

De tuin in bloei in de winter

In de winter bent u minder actief in uw tuin, maar dat betekent natuurlijk niet dat uw tuin niet in bloei staat! Zelfs in de winter zijn er heesters die al vroeg in bloei staan. Juist in de winter heeft u behoefte aan groen en kleur in de tuin, dus misschien geeft de onderstaande top 10 u inspiratie voor uw eigen tuin! Of heeft u er al één van de onderstaande waar u van kunt genieten deze winter?

Top 10 bloeiende heesters in de winter

1. Golden Spring | Corylopsis Spicata

Deze heester kleurt uw tuin vanaf de maand maart al zachtgeel met zijn prachtige bloemen! De Corylopsis komt het mooist tot zijn recht voor een donkere achtergrond, zodat de kleur van de bloemen goed uitkomt. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een groene conifeer, een heester of een muur. De takken groeien niet recht, maar in een zigzag patroon omhoog. Dit levert een prachtig speels silhouet op!

2. Prunus Pendula

In tegenstelling tot zijn naaste familie, de Prunus Subhirtella die in het najaar in bloei staan, bloeit deze heester in alleen in de late winter. De takken hangen prachtig naar beneden en zijn voorzien van ontelbaar veel kleine roze bloemen. Een echte eyecatcher, waar u veel plezier van zult hebben! Deze heester groeit en bloeit het beste in een basische tot lichtzure grond.

3. Mahonia Japonica 'Hivernant'

Degene die een woordje Frans spreekt, kan al uit de naam opmaken, dat deze heester op de top van zijn bloei is in de winter. Deze wintergroene heester toont vanaf eind februari zachtgele bloemetjes in lange trossen. Deze struik houdt van een plekje in de lichte tot halfschaduw.

4. Viburnum Tinus

Deze heester viel ruim twintig jaar geleden nog onder de kuipplanten, maar heeft inmiddels zijn plekje veroverd als volwaardige tuinstruik. Deze struik heeft een mediterrane uitstraling, waardoor hij zeer populair is. Zijn witte bloemen zijn te zien vanaf november tot begin april en het blad van de Viburnum Tinus blijft de hele winter groen. Veel winterbloeiers hebben gele of roze bloemen, dus deze witte bloemen zijn prachtig ter afwisseling! In de zomer is het donkere blad een goede achtergrond voor éénjarigen of vaste planten.

5. Viburnum Bodnantense 'Charles Lamont'

Deze Viburnum variant komt al zeer vroeg in bloei, namelijk van januari tot april. Ook heeft de 'Charles Lamont' grotere en meer donkerroze bloemen, die overigens een heerlijke geur verspreiden. Deze slanke en opgaand groeiende heester heeft genoeg aan een beperkte standplaats en wordt het liefst zo min mogelijk gesnoeid.

6. Stachyurus Praecox

Deze heester is vrij onbekend en dat is zonde! Deze winterharde struik is winterhard en komt tot bloei in februari en maart. De varianten met bont blad staan er ook mooi bij in de zomer. De bloemen zijn geel en klokvormig, behalve bij de variant 'Rubriflorus' zijn ze paars. Ze groeien het beste in de zon en in de halfschaduw en aarden het liefst in doorlatende grond.

7. Rhododendron Calophytum

Er zijn vele Rhododendrons die bloeien in het voorjaar, maar er zijn ook enkele soorten die in de winter op hun mooist zijn. Deze winterharde soort heeft relatief grote bladeren die iets omlaag hangen. Er boven komen witte grote trossen met bloemen die de Rhododendron laat stralen. De halfschaduw is zijn favoriete plek, in combinatie met een goed doorlatende, zure tot lichtbasische grond.

8. Lonicera Fragrantissima

Ook vrij onbekend, maar zeker niet minder mooi is de winterbloeiende kamperfoelie. De prachtige witte bloemen openen in maart en verspreiden een heerlijke geur. Het is een forse struik die in bloei een eyecatcher in de tuin is, maar die in de zomer vrij onopvallend is. Perfect voor achterin de border of in een groeischerm!

9. Cornus Mas

Kale takken met kleine zachtgele bloemetjes. Dit klinkt misschien niet heel erg spectaculair, maar het is behoorlijk imposant door zijn omvang! Deze heester groeit in een paar jaar tijd uit tot een klein boompje met dichte, ronde kroon. Vanaf half maart heeft u plezier van de bloesem en met een beetje geluk vind u in de zomer glanzend rosse bessen aan zijn takken.

10. Camellia Japonica

Deze heester heeft bloemen in de vele kleuren wit tot donkerrood, maar net wat u het mooiste vind. Vanaf de late winter heeft u plezier van zijn bloemen en het wintergroene blad blijft altijd mooi. Deze gemakkelijke struik houdt van een neutrale tot lichtzure bodem.

Bloeiende heesters kopen

Bent u op zoek naar bloeiende heesters om uw tuin ook in de winter in bloei te zetten? Kom dan gerust eens langs bij één van onze vestigingen en kom onder andere de bovenstaande heesters bij ons bekijken. Ons ervaren personeel adviseert u graag. Een bloeiende wintertuin met groen is geen probleem bij Tuincentrum De Oosteinde!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen, heesters en coniferen

Onze winkels