Saxifraga

Maak van uw tuin een kleurrijk paradijsje met vaste planten! Daar geniet u lekker lang van, elk jaar weer meer. Wat dacht u van de Saxifraga? Deze vaste plant, ook wel bekend als Steenbreek, is bodembedekkend. Dit houdt in dat de plant een prachtig groen tapijt vormt, waar kleurrijke witte of roze bloemen op hoge stelen zich uitbundig laten zien. Hij staat ook wel bekend als een rotsplant, omdat 'ie zich gemakkelijk horizontaal over oppervlaktes verspreidt en vaak wortelt in groeven. Hij heeft niet voor niks de Nederlandse naam 'Steenbreek'. Omdat de plant niet alleen winterhard, maar ook wintergroen is, geniet u zelfs ná de bloei van het prachtige groen. Zet de Saxifraga in een mooie bloempot of geef 'm een fijn plekje in de border.

Saxifraga verzorgen

De Steenbreek familie is behoorlijk groot en al deze broertjes en zusjes verschillen weer van elkaar. Zo zijn er cultivars die dol zijn op schaduw en nattigheid, waar anderen meer houden van een droog plekje in de zon. Ook de bloeitijd en kleur van de bloem kan verschillen. Over het algemeen is de familie in drie soorten op te delen: kussenvormend, rozetvormend en mosachtigen. De meeste soorten houden echter van een redelijk zonnige standplaats in vochtdoorlatende grond of in een pot. Qua onderhoud vraagt de Saxifraga u niet veel. Wel kunt u na de bloei de zaaddozen en afgestorven delen weghalen. Door de plant te scheuren, kunt u 'm eenvoudig vermeerderen. Dit houdt in dat u de plant uit elkaar trekt om zo twee of meerdere planten te verkrijgen. Bij grotere planten zijn de wortels wat sterker en kunt u het beste een mes gebruiken in plaats van uw handen.

Wilt u de Saxifraga kopen? Kom dan gerust langs bij één van onze tuincentra. Tot snel bij de Oosteinde, waar u ook voor allerlei andere prachtige vaste planten terecht kunt.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vaste planten

Onze winkels