Rozen en klimplanten

Rozen in de tuin

Rozen zijn immens populair en veel mensen willen deze ook graag in de tuin. Dan is het jammer als de rozen in uw eigen tuin niet het resultaat geven zoals gehoopt. Wij denken met u mee en geven u 6 tips voor een optimaal resultaat.

Verzorging van rozen

 • Rozen houden van een zonnige en luchtige plek met een vruchtbare grond. Maak de wortels bij aanplant goed nat en houd daarbij een tussenruimte aan van 40 a 50 cm. Let op dat de nieuwe rozen niet in de grond plaatst worden waar eerder rozen hebben gestaan.
 • Snoeien van rozen kunt u het beste doen tussen maart en april. Alle rozen kunnen op dezelfde manier gesnoeid worden, ongeacht de grootte. Bij voorkeur goed kort snoeien aangezien sterroetdauw op de takken overwinteren. 
 • Ook rozen zijn vatbaar voor ziektes en plagen, zoals luizen. Gelukkig kan dit grotendeels voorkomen worden door goede grond en speciale voeding, waardoor de roos voldoende weerstand opbouwd. 
 • Plant rozen nooit als het vriest. De beste maanden om te planten zijn van januari t/m april en van oktober t/m november.

De juiste voeding voor rozen

 • Rozen ontwikkelen zich het beste in een humusrijke grond. Zet rozen in potten bij voorkeur in een speciaal voor rozen samengestelde potgrond. Verrijk het plantgat met een speciale rozengrond, zodat de wortels van de roos zich goed kunnen ontwikkelen.
 • Voor een goede groei en bloei kunt u de roos in de maanden maart t/m augustus extra voeding geven. Strooi de korrels op de grond rond de plant,  werk ze door de grond heen en geef de plant daarna water om zo de werking van de korrels te starten.

Klimplanten in de tuin

Naast de klimroos zijn er nog talloze andere klimplanten. De bekendste zijn de Clematis en Hedera, maar er zijn natuurlijk nog vele andere klimmers, zoals de sterkgroeiende Bruidsluier, de geurende Kamperfoelie en niet te vergeten de Blauwe regen.

In 8 stappen uw klimplant planten

 1. Informatie
  Check het label om te zien wat de juiste standplaats is.
   
 2. Plantgat graven
  Graaf een plantgat van ongeveer 20-25 cm van het hek of de muur af. De grond in het plantgat kunt u alvast verbeteren met wat compost.
   
 3. Kweekpot
  Verwijder voorzichtig de kweekpot van de kluit
   
 4. Planten
  Plaats nu de klimplant in het plantgat en richt hem schuin naar het hekwerk of de muur toe.
   
 5. Opvullen
  Nu kunt u het plantgat opvullen met aarde. Het groeipunt komt onder de aarde. Druk vervolgens voorzichtig de grond rondom de plant aan. 
   
 6. Bescherming
  Bij bijvoorbeeld de Clematis wordt de voet van de plant tegen de zon beschermd door lage plantjes ervoor te planten.
   
 7. Steun
  Maak de ranken los van de stokken en bind ze voorzichtig vast aan het hekwerk.
   
 8. Verzorging
  Geef de direct ruim voldoende water. Bij aanhoudend droog weer water blijven geven en eens in de zoveel tijd speciale plantenvoeding. 

Rozen en klimplanten kopen

Wilt u nieuwe rozen of klimplanten kopen? Wij hebben een ruim aanbod aan tuinplanten in onze tuincentra waar u een enorm assortiment rozen en klimplanten kunt vinden tegen scherpe prijzen. Rozen zijn er in talloze varianten: struik- en stamrozen, klimrozen en rozen als bodembedekkers. Voor alle rozen geldt dat het ware zonaanbidders zijn en dat ze in het voorjaar flink teruggesnoeid moeten worden. Klimrozen moeten goed vastgezet worden omdat ze uitzichzelf niet hechten aan muren en pergola's. U bent bij Tuincentrum De Oosteinde aan het juiste adres voor een mooie collectie rozen. In de webshop kunt u rozenvoeding, een rozenschaar en zaden om rozen zelf te kweken online bestellen. 

Kom gauw eens langs bij één van onze vier tuincentra om ons uitgebreide assortiment te bekijken! Wij adviseren u graag over welke rozen in uw tuin passen, hoe u ze het beste kunt snoeien en welke voeding u nodig heeft. Hetzelfde geldt voor klimplanten waarbij we u precies kunnen vertellen welke klimplanten op welke plek het beste tot zijn recht komen. Rozen zaden en voeding voor rozen vindt u ook online in onze webshop. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Onze winkels