Herfstkleur met bessenstruiken

Herfstkleur met bessenstruiken

De meeste planten zijn nu ongeveer uitgebloeid en enorm veel bomen verliezen hun blad. Wilt u wel nog kunnen genieten van kleur en tegelijkertijd wat meer beschutting en privacy creëren? Dan is een bessenstruik perfect voor u! Plant een bessenstruik of een haag van bessenstruiken"het is er nu de ideale tijd voor! Bovendien bieden diverse struiken bescherming en beschutting aan lieve, kleine dieren en kunnen vogels er in de koude maanden van eten. Ook kunt u bij de Oosteinde diverse vogelhuisjes en vogelvoer kopen.

Top 5 bessenstruiken voor herfst en winter

 1. Kardinaalsmuts (Euonymus) valt in de herfstmaanden op door zijn prachtige vlammend, gekleurde bladeren en oranje of rode bessen waaruit rode, roze, gele of witte zaden tevoorschijn komen. Na ongeveer de eerste nachtvorst vallen blad en besjes doorgaans van de struik, maar als het niet te hard vriest, kunnen de bessen nog lang aan de takken blijven hangen. Dit kan alleen mits ze niet door de vogels verorberd worden.
   
 2. Zuurbes (Berberis) vormt een ondoordringbare, doornige haag van ongeveer twee meter hoog. De boom doet het vrij goed in arme grond en volle zon, verkleurt fraai in de herfst en krijgt blauwe, rode of zalmroze bessen, in het voorjaar gevolgd door oranje of lichtgele bloemtrosjes.
   
 3. Dwergmispel (Cotoneaster) staat op de derde plaats van ons top 5 lijstje. Hiervan zijn ook veel verschillende soorten, zowel wintergroene als bladverliezende, laagblijvende en grote exemplaren. Wat opvalt, is de circa 50 centimeter hoge, bladverliezende Cotoneaster horizontalis, met horizontaal groeiende takken en een fraaie herfstkleur. In een zachte winter behoudt hij zijn blad. Cotoneaster franchetti is een half wintergroene soort die tot twee meter hoog kan worden en oranjerode vruchten krijgt.
   
 4. Hulst (Ilex) is sowieso een aanwinst voor u en al helemaal met de kerstdagen in opkomst. De meeste soorten doen het prima in de schaduw en schrale grond. Er zijn ook veel groenblijvende soorten, maar ook enkele bladverliezende soorten. Ze krijgen allemaal kleurige bessen en vanaf ongeveer september kleurige bessen, waar ook de vogels dol op zijn.
   
 5. De Schoonvrucht (Callicarpa) staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. De Schoonvrucht wordt zo’n twee meter hoog, krijgt violetkleurig blad in de herfst en wordt bovendien overladen met knallend violetkleurige bessen die niet door de vogels gegeten worden en de kale takken de hele winter sieren.

Tips 

 • U kunt deze struiken tussen november en medio april planten, mits het niet vriest.
 • Plant een haag niet te dicht op de perceelgrens met de buren.
 • Leer ook kleine kinderen dat lang niet alle bessen eetbaar – en soms zelfs giftig – zijn.

 

Onze winkels