Vogels in de tuin

Vogels in de tuin brengen gezelligheid mee met hun gekwetter, gefladder en gefluit. Ze zoeken naar eten onder de planten en struiken, nemen een bad in een plas regenwater of de vijver en zoeken naar een beschutte plek om te slapen of broeden. Wilt u graag een vogelvriendelijke tuin? Dan hebben wij wat tips voor u op een rij gezet!

De vogelvriendelijke tuin

Een vogelvriendelijke tuin bevat de volgende elementen. Welke kunt u afvinken in uw tuin?

 • Natuurlijk voedsel
  De tuinen met insecten en fruit zijn een grote aantrekkingskracht voor vogels.
 • Bijvoederen
  U kunt een plekje creëeren waarop u extra voeding geeft. Zorg ervoor dat dit seizoensgebonden is. Hiervoor hebben wij altijd een ruim aanbod in ons tuincentrum beschikbaar! 
 • Vers drinkwater
  Regenwater drinken vogels ook, maar vers water uit de kraan vinden ze natuurlijk veel lekkerder!
 • Schuilen
  Vogels zijn vaak op zoek naar plekjes waar ze kunnen schuilen. Dit doen ze graag onder struiken, bomen en hagen. Staan die bij u in de tuin?
 • Bouwmaterialen
  Dan hebben we het niet over planken hout of heipalen, maar gewoon over bladeren en takjes. Dit is voor de vogels het ideale bouwmateriaal om een nestje te kunnen bouwen.
 • Nestkast
  U kunt de vogels natuurlijk ook een handje helpen door een nestkast op te hangen. Een heerlijke beschutte schuilplek!

Vogels aantrekken in de tuin: 5 tips!

Zou u graag meer vogels en leven in de tuin willen? Wellicht helpen de volgende tips u verder!

 1. Laat dood hout en bladafval liggen
  Dit komt goed van pas bij het bouwen van nestjes!
   
 2. Zorg voor struiken, bomen en hagen in de tuin
  Struiken met besjes zijn een extra lekkerbij voor de vogels en hiernaast kunnen ze heerlijk schuilen!
   
 3. Drinkwater
  Een ondiepe schaal met water voldoet prima als drinkschaal. In de winter kunt u hier wat suiker ingooien tegen bevriezing en in de zomer mag er wat extra water bij, zodat het als bad gebruikt kan worden!
   
 4. Nestkasten
  Door enkele nestkasten op te hangen, hebben de vogels een veilige en beschutte schuilplek en komen ze comfortabel de winter door!

Vogels bijvoeren in ieder seizoen

Het is natuurlijk erg leuk om veel leven in de tuin te hebben. Door vogels te voeren, bent u verzekerd van gezelligheid in uw tuin. Wist u dat u dit in alle seizoenen kunt doen en niet alleen in de winter? Zorg er wel voor dat u ze het juiste voer aanbied.

 • Lente
  In dit seizoen zijn de vogels druk met het bouwen van hun nesten en zoeken ze voedsel voor hun jongen. Vetbollen en pinda's kunnen de kast in en maken plaats  voor meelwormen of fijngestampte eierschalen.
   
 • Zomer
  De vogels gaan in de zomer zelf op zoek naar wormen en insecten. Door uw tuin goed te besproeien en bloeiende planten in de tuin te hebben, lokt u regenwormen en dus ook vogels.
   
 • Herfst
  Als de vogels in de herfst bij u eten kunnen vinden, dan komen ze in de winter ook zeker terug. Ze weten dan dat ze bij u terecht kunnen. Bij koud weer kunnen er al vetbollen en pindslingers opgehangen worden.
   
 • Winter
  In de winter hebben vogels extra veel energie nodig om warm te blijven. Vetrijke producten zijn dan een must! Denk hierbij aan halve kokosnoten, vetbollen, pindakaas en pindaslingers. Uiteraard kunt u deze bij ons in het tuincentrum vinden!
   
 • Alle seizoenen
  Het hele jaar door mogen er broodkruimels en fruit bijgevoerd worden.

Wilt u graag wat extra aandacht besteden aan de vogels in uw tuin? Kom dan gerust eens langs bij Tuincentrum De Oosteinde. Wij hebben een ruim assortiment aan nestkasten, vogelhuisjes en bijvoer voor vogels. U bent van harte welkom!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Dierbenodigdheden

Onze winkels