Kamerplanten

Kamerplanten kopen doet u bij tuincentrum De Oosteinde en zorg gelijk voor een huiselijke sfeer in uw woonkamer. Grote kamerplanten zijn ideaal als opvulling van de ruimte en zorgen voor een mooie fleurige uitstraling. Ook voor bloeiende kamerplanten zoals de Hortensia of Orchidee bent u bij ons aan het juiste adres. Laat u inspireren in één van onze vestigingen en maak uw huis een echt thuis.

Kamerplanten in huis

Een grote kentiapalm maakt van de hal een sfeervolle en groene entree. Mooie lepelplanten en exotische orchideeën geven de woonkamer allure en een groepje bloeiende planten zorgt in de woonkeuken voor een vrolijke sfeer. Kamerplanten brengen niet alleen sfeer in huis, ze dragen ook bij aan een goed klimaat. Wij geven je de tips om nóg langer van je kamerplanten te genieten. 

Verzorgen van kamerplanten

1. Licht, maar geen volle zon

Zet planten niet in de volle zon en nooit direct achter het raam. Planten die dicht tegen het raam aanstaan, lopen dan namelijk brandschade op aan hun bladeren. Cactussen en vetplanten kun je daarentegen wel in de volle zon zetten. Let er wel op dat ze een eindje van het raam staan. Over het algemeen kun je zeggen dat planten met een gekleurd blad meer licht nodig hebben dan groene planten.

2. Voldoende water geven

Planten hebben water nodig, maar geef ze vooral niet te veel. Geef ze pas water als de kluit droog is. Eens in de week is vaak voldoende. Zorg ervoor dat je water geeft op kamertemperatuur. Giet vervolgens het water dat na een uur nog in de sierpot of schotel staat weg, zodat de plant niet verzuipt. Tijdens de groei en de bloei in het voorjaar en de zomermaanden moet je wel vaker water geven dan tijdens de rustperiode in de wintermaanden.

3. Goede potgrond

Zet de planten altijd in een goede kwaliteit potgrond. Er zijn ook grondmengsels die afgestemd zijn op de wensen van afzonderlijke plantensoorten. Denk hierbij aan speciale potgrond voor orchideeën en cactussen.

4. Plantenvoeding

Tijdens het groeien en bloeien hebben planten voeding nodig. Verse potgrond bevat voeding voor de eerste twee maanden. Daarna kun je regelmatig bijmesten met voeding voor kamerplanten. Er is universele voeding en speciale voeding voor bijvoorbeeld groene kamerplanten of bloeiende kamerplanten. Er bestaan ook tabletjes met langzaam werkende meststoffen. Deze duw je in het voorjaar in de grond en dan ben je voor de rest van het jaar klaar!

5. Verpotten van kamerplanten

Als je planten wilt verpotten, dan kun je dit het beste doen in het vroege voorjaar. Kies hiervoor de planten uit die bijna uit hun pot barsten en planten die het duidelijk aan vitaliteit ontbreekt. Jonge planten en snelle groeiers moeten zelfs ieder voorjaar verpot worden! Langzame groeiers en grote planten hebben er genoeg aan eens om de twee tot drie jaar verpot te worden. Als je de planten overzet, kies dan voor een pot die minimaal één maat groter is. Onderin moet ook een afvoergaatje zitten, waarop je bijvoorbeeld een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Bovenop de scherf kun je een laagje kleine scherven of hydrokorrels strooien, zodat de wortels van de plant niet in water of natte aarde blijven staan. Vul de pot verder aan met potgrond en de plant kan weer een tijdje voort!

Verzorgingstips voor bloeiende planten

Draai bloeiende planten en planten in knop zo min mogelijk. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat bloemen en knoppen afvallen. Haal uitgebloeide bloemen er steeds uit. Dat spaart energie en het zet de planten aan tot de ontwikkeling van nieuwe bloemen.

Kamerplanten zijn gezond

We weren allemaal dat kamerplanten gezond zijn, omdat ze lucht afgeven. Er zijn echter een aantal planten die met kop en schouders boven de rest uitsteken! Deze top 10 (onderzocht door NASA) zuiveren zelfs 70% tot 80% aan schadelijke chemicaliën uit de lucht!

Luchtzuiverende kamerplanten

1. Chlorophytum comosum (ook wel Graslelie)

Makkelijk in onderhoud, want je geeft hem pas water als de grond droog is. Hij kan in de zon en in de schaduw vertoeven.

2. Scindapsus Auros/Epipremnum

Deze plant heeft graag een lichte plek, maar wel uit de zon. Ook deze geef je pas water als de grond droog wordt.

3. Gerbera kamerplant

Deze vrolijke en gekleurde bloem mag regelmatig water en heeft veel licht nodig. Zet hem alleen niet in het directe zonlicht. 

4. Aloe Vera

Deze vetplant heeft weinig verzorging nodig en wil af en toe een scheutje water.

5. Chrysant

Deze vrolijke plant wil iedere dag water en staat niet graag in direct zonlicht.

6. Ficus

De ficus heeft voldoende aandacht nodig en is niet de meest gemakkelijke plant qua verzorging. Hij wil een plekje in het licht en de grond moet vochtig blijven.

7. Azalea

Ook de azalea houdt van een vochtige grond en staat graag op een licht plek. 

8. Lepelplant/Spathifyllum

Deze krachtpatser geeft zelf aan wanneer hij water nodig heeft, want dan gaan de bladeren hangen. Na een scheutje water is hij er zo weer bovenop!

9. Drakenbloedboom/Dracaena

Deze plant is niet veeleisend en doet het ook goed als er weinig licht is. Geef hem wel regelmatig water!

10. Aglaonema

Deze plant doet het ook goed in de schaduw en heeft weinig water nodig. 

Potgrond voor kamerplanten

Naast het grote assortiment kamerplanten van Tuincentrum De Oosteinde, van cactussen tot palmen, yucca's en orchideeën, hebben wij natuurlijk ook diverse soorten potgrond. Zo kunt u kiezen uit grond voor orchideeën, cactussen en varens. In de potgrond speciaal zitten extra voedingsstoffen die er voor zorgen dat de planten een extra impuls krijgen. Ook voor het bestrijden van ongedierte op planten hebben wij zowel biologische als traditionele bestrijdingsmiddelen.

Wilt u nieuwe kamerplanten of aanverwante artikelen zoals potgrond kopen? Bezoek dan een vestiging van Tuincentrum De Oosteinde, of bezoek onze webshop!

Onze winkels