Klimplanten

Ook zo’n zin in meer en meer groen in de tuin? Kies voor klimplanten en laat ze langs pergola's en hekjes tegen de schutting en gevel klimmen. Er zijn ontzettend veel mooie klimplanten om uw tuin mee op te frissen! De bekendste zijn de Clematis en Hedera, maar er zijn natuurlijk nog vele andere klimmers, zoals de sterkgroeiende Bruidsluier, de geurende Kamperfoelie en niet te vergeten de Blauwe regen.

6 populaire klimplanten

Wij hebben ontzettend veel mooie klimmers in ons assortiment en de volgende zes krachtpatsers maken van uw gevel of schuttng in een mum van tijd een groene zee én geven prachtige bloemen. Genieten maar!

1. Bergclematis

De bergclematis bloeit in de zon, maar ook prima in de schaduw. U kunt de snelgroeiende Clematis montana met wintergroene hedera combineren voor muren waar de zon niet veel komt. Als u hem meteen na de bloei flink terug snoeit, dan wordt u wellicht verwend met een tweede bloeiperiode en u voorkomt hiermee ook kale stukken. 
Standplaats: zon/halfschaduw 
Bloei:mei 
Hoogte: tot 4 m

2. Blauweregen

De Wisteria groeit als kool! Er zijn variaties blauweregen met lange, korte of gevulde trossen in blauw, wit of roze. De term 'blauw' in de naam is dus niet helemaal correct. Sommige soorten kunnen bloemtrossen krijgen van wel een halve meter lang! Prachtig voor een prieel of de gevel natuurlijk. Ze bloeien meestal weln als oudere plant. Om teleurstellingen te voorkomen kunt u ze het beste kopen in de knop of in bloei. Als u eenmaal het juiste snoeimoment in de vingers heeft, dan is het ieder jaar genieten van de prachtige bloemen!
Let op: door zijn enorme groeikracht knijpt deze klimplant met gemak een regenpijp stuk als hij er zich omheen slingert.
Standplaats: zon/halfschaduw 
Bloei: mei 
Hoogte tot 10 m

3. Klimroos

Een klimroos heeft slappe twijgen, die u perfect kunt leiden rondom bijvoorbeeld een boog bij de entree. Let er dan wel op dat u er eentje kiest zoner scherpe doornen. De klimroos doet het extra goed tegen een muur aan, omdat deze de warmte vasthoudt. Dit maakt net het verschil tussen een normale of uitbundige bloei, dus het is de moeite om dit in het achterhoofd te houden. Als u hem netjes verzorgd en de uitgebloeide bloemen weg blijft halen, heeft u tot in oktober plezier van deze beauty!
Standplaats: zon 
Bloei: juni-oktober 
Hoogte: tot 3 m

4. Duitse pijp

Let je even niet op, dan steken de hartvormige bladeren van Duitse pijp (Aristolochia) boven de dakgoot uit. Geef de lange ranken de ruimte en leidt ze langs een klimrek. In een mum van tijd heeft u een prachtige groene wand in uw buitenomgeving!
Standplaats: zon/halfschaduw 
Bloei: juni-aug 
Hoogte: tot 8 m

5. Trompetklimmer

Een bloeiende trompetklimmer (Campsis radicans) geeft een tropisch tintje aan de tuin. De felgekleurde trompetten zijn oranje, geel of oranjerood. Eenmaal geplant, hebben ze geen steun nodig. Ze zetten zich met hechtwortels vast op de muur of betonnen schutting. Plant hem op een zonnige en warme plek. Bescherm hem op tijd tegen de vorst. Met deze tips heeft u veel plezier van deze tropische verrassing in de tuin!
Standplaats: zon 
Bloei: augustus-september 
Hoogte: tot 4 m

6. Pronkerwt

De zoetgeurende pronkerwt (Lathyrus) bloeit in mooie wit en pasteltinten. De eenjarige pronkerwt kan het beste in mei geplant worden met de voorkeur voor een zonnige plek. De grond waarin de pronkerwt komt te staan kan het beste los gespit en bemest zijn. Dit komt zijn eindeloze bloei ten goede! Wist u dat het ook ideale snijbloemen zijn? Geef de Lathyrus een hek of stuk gaas en hij baant zich zonder problemen een weg naar boven.
Standplaats: zon 
Bloei: juni-september 
Hoogte: tot 3 m

Tips & tricks voor klimplanten

Constructie

  • Span staaldraad met draadspanners op regelmatige afstand tegen de muur. Dat kan horizontaal en verticaal. Draai de ranken hierlangs en knip zijtakken weg.
  • Voor zware klimmers zoals de Wisteria en kiwi is het handig om steigerbuis te gebruiken voor een stevige constructie.
  • Houd een afstand tussen de muur en het rek zodat de ranken er goed omheen kunnen draaien.
  • Houten trellisschermen hebben mazen van ongeveer 20 x 20 cm. U kunt ze afwisselend gebruiken tussen dichte schuttingdelen of ervoor kiezen om ze op een blinde muur te schroeven.

Klimplanten

  • Zet bij elke paal van een pergola of veranda een klimmer. Heeft u geen plantruimte bij elke paal? Dan is het slim om voor klimplanten te kiezen die gemakkelijk meters maken. Die groeien zonder moeite door naar de volgende paal.
  • Klimplanten groeien enorm in de breedte. Een blauweregen kan wel twaalf meter lang worden en is daarom zo geschikt om over een pergola te leiden. Afhankelijk van hoe snel het ‘dicht’ moet zijn kunt u wat meer of minder klimmers planten verspreid over de afstand. 
  • Bent u te laat met het planten van een haag? Dan kunt u tijdelijk een stuk gaas spannen of een kastanjehouten hek plaatsen. Zet hier vervolgens de snelle groeier, de Lathyrus langs. Zo geeft u toch de contouren van de tuin aan en kunt u meteen testen of de indeling van de tuin naar wens is. Later kunt u het hek door een echte haag vervangen.
  • Blad dat nat is van de regen weegt behoorlijk zwaar. Al dat gewicht hangt aan uw gevel of schutting. Zorg daarom voor een solide bevestiging van de draden, trellis of frame, met pluggen, beugels, bouten of haken.
  • Altijd in huis hebben: een snoeischaar en buisband of aanbindband met een flexibele kern.
  • Let op: Trek oude kleren bij het snoeien van de blauweregen. Het sap van de plant geeft namelijk onzichtbare vlekken die pas ná een wasbeurt zichtbaar zijn.

Het verschilt tussen zelfhechtende en rankende klimmers

Zelfhechtende klimplanten hebben geen steun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast. Schuttingen, muren of een kokosscherm zijn de juiste ondergrond voor deze klimplanten.

Rankende klimplanten hebben ranken waarmee ze zich ergens omheen draaien en steun zoeken. Een stuk (beton)gaas of draadscherm is ideaal.

In 8 stappen uw klimplant planten

  1. Informatie
    Check het label om te zien wat de juiste standplaats is.
     
  2. Plantgat graven
    Graaf een plantgat van ongeveer 20-25 cm van het hek of de muur af. De grond in het plantgat kunt u alvast verbeteren met wat compost.
     
  3. Kweekpot
    Verwijder voorzichtig de kweekpot van de kluit
     
  4. Planten
    Plaats nu de klimplant in het plantgat en richt hem schuin naar het hekwerk of de muur toe.
     
  5. Opvullen
    Nu kunt u het plantgat opvullen met aarde. Het groeipunt komt onder de aarde. Druk vervolgens voorzichtig de grond rondom de plant aan. 
     
  6. Bescherming
    Bij bijvoorbeeld de Clematis wordt de voet van de plant tegen de zon beschermd door lage plantjes ervoor te planten.
     
  7. Steun
    Maak de ranken los van de stokken en bind ze voorzichtig vast aan het hekwerk.
     
  8. Verzorging
    Geef de direct ruim voldoende water. Bij aanhoudend droog weer water blijven geven en eens in de zoveel tijd speciale plantenvoeding. 

Klimplanten kopen

Wilt u nieuwe klimplanten kopen? Wij hebben een ruim aanbod aan tuinplanten in onze tuincentra waar u een enorm assortiment aan klimplanten kunt vinden tegen scherpe prijzen. Kom gauw eens langs bij één van onze vier tuincentra om ons uitgebreide assortiment te bekijken! Wij adviseren u graag over welke klimplanten in uw tuin passen, hoe u ze het beste kunt snoeien en welke voeding u nodig heeft. U bent van harte welkom en wij helpen u graag!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Onze winkels