Bloembollen Voorjaarsbloeiers

Voorjaarsbloeiers in de tuin

Als u bloembollen in de tuin of potten wilt die in het voorjaar in bloei staan, dan zou u deze al in het najaar moeten planten. Ze mogen in de herfst al in grond in, omdat voorjaarsbloeiende bloembollen een koude periode nodig hebben om in het voorjaar te kunnen bloeien. De enige belangrijke regel om aan te houden is dat de voorjaarsbollen voor de eerste vorst gepland moeten worden. Plant de bollen zo snel mogelijk na aankoop, óf bewaar ze droog en koel tussen de 10 en 15 graden celcius. Het is gelukkig geen moeilijke klus, waarvoor u jarenlange ervaring nodig hebt. Met onze tips moet het zeker lukken om in het voorjaar uw prachtige bloembollen in bloei te hebben staan.

Soorten voorjaarsbloeiers

Bij bloembollen die in het voorjaar in bloei komen te staan kunt u denken aan bijvoorbeeld:

Er is een groot onderscheid in bloeiperiode, kleur en hoogte verkrijgbaar én u kunt ze niet alleen bij ons in de winkels vinden, maar ook online bestellen in de webshop! Dat is nog eens gemakkelijk, want dan hoeft u de deur niet eens uit!

Bloeiplan bloembollen

Laat u de bloembollen na de bloei in de grond zitten? Dat is een goed idee, want ondergronds bereiden de bollen zich voor op een nieuw groeiseizoen. Ze draaien op deze manier gewoon mee met het groei- en bloeiplan van uw tuin! Door hier rekening mee te houden, kunt u prachtige delen in uw tuin creëeren, die op elkaar afgestemd zijn wat betreft hoogte, kleur en bloeiperiode!

Geschikte voorjaarsbloeiende bloembollen zijn:

 1. Narcissen

  Narcissen zijn één van de meest belangrijke voorjaarsbloeiers voor de tuin. Er zijn zelfs 150 soorten bekend en ze komen van over de hele wereld. Naast gele bloemen, zijn er ook varianten met witte en groene bloemen. Let op: plant de Narcisbol drie keer zo diep als de hoogte van de bol zelf. 


   
 2. Tulpen

  Wereldwijd denken mensen aan Nederland bij de gedachte aan tulpen bloembollen. Ook al is het één van de meest populaire bloembollen, uit Nederland komt hij helaas niet. Turkije heeft deze geïntroduceerd en in de Gouden Eeuw was er zelfs een tulpenmanie gaande! Bepaalde bollen hadden dezelfde waarde als een huis! 


   
 3. Hyacinten

  Oorspronkelijk komen ze uit het Midden-Oosten, maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse huizen en tuinen. Er zijn wel tweeduizend soorten, dus genoeg keuze voor iedere smaak! Welke is uw favoriet?

Verwildering in de tuin met bloembollen

Er zijn ook speciale sorten bloembollen die geschikt zijn voor verwildering in de tuin. Dit betekent dat ze zich uitbreiden, indien de omstandigheden ddat toelaten. De juiste standplaats qua licht en voldoende ruimte zijn hiervoor belangrijke factoren. Zou u graag een border in de tuin hebben waarin uw bloembollen zich vermeerderen? Dan kunt u dit doen met de volgende bloembollen:

 1. Sneeuwklokjes

  Sneeuwklokjes ziet u vaak als eerste bol soort in voorjaar op komen, de kleine witte bloemen herkent iedereen. Sneeuwklokjes geven het gevoel dat de winter bijna voorbij is. Sneeuwklokjes vermeerderen zich elk jaar weer. Hierdoor kunt u een een mooi perk vol met sneeuwklokjes ontwikkelen. Sneeuwklokjes hebben hele sterke bolletjes waardoor ze elk jaar weer terug komen.


   
 2. Crocussen

  De crocus groeit eigenlijk uit een knol, in plaats van uit een bol, net als de Dahlia. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn super sterk, wat natuurlijk de reden is dat u ze veel in gemeente perken ziet opduiken in het voorjaar. De vroege bloei in februari en maart maakt ze zeer populair.
   
 3. Narcissen

  Narcissen groeien perfect in ons Nederlandse klimaat. Na het planten in de tuin blijven ze ieder jaar terugkomen én zullen ze zich vermeerderen! Plant ze op een rustige plek in de zon en de natuur det de rest van het werk.  Ze blijven maanden mooi en worden echt een deel van uw tuin waar u veel plezier van zult hebben.  
   
 4. Scilla

  ​De scilla is onder te verdelen in 2 soorten. De scilla siberica en de scilla campanulata. De scilla siberica staat ook wel bekend als Sterhyacint. Deze naam dankt de scilla siberica aan de zelfde soort groei als de hyacint enkel heeft de scilla sterhyacint losse ster achtige bloemen. De scilla campanulate heeft daar in tegen bloemen die op klokjes lijken, deze krijgt hierdoor vaak de bijnaam klokjes hyacint. 

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten

In de meeste gevallen zijn voorjaarsbollen gek op gedeeltelijke of volle zon. Let op dat er een goede afwatering is, anders kunnen ze gaan rotten. Wilt u bedbepanting? Graaf dan een ruim gat. Kiest u voor individuele beplanting, dan kunt u kleinere gaten graven. Zorg dat al het onkruid verwijderd is en meng de aarde met turf om de afwatering te verbeteren. Grote bloembollen (5 cm en groter) plant u op 15 cm diep. Tussen de 7 en 10 cm diep komen de kleinere bollen van ongeveer 2,5 cm doorsnede. Deze kleine bollen kunnen op 3 tot 7 cm afstand van elkaar geplant worden en bij de grotere bollen is dit op 7 tot 20 cm afstand. Plaats de bollen in de grond met de punt omhoog en geef wat water als de grond droog wordt. De natuur doet de rest! 

Voorjaarsbloeiers kopen

Er zijn bij ons in de winkel of in de webshop vele varianten beschikbaar, waarmee u zich helemaal kunt uitleven in uw tuin. Kiest u voor een speelse border of enkele grote manden naast de voordeur? het kan allemaal! U bent van harte welkom om eens te komen kijken bij Tuincentrum De Oosteinde!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bloembollen

Onze winkels