Aanleg gazon

Kiezen voor graszaad zaaien of graszoden leggen

U heeft gekozen voor een stuk gras in de tuin. Dat is natuurlijk heerlijk comfortabel en is een lust voor het oog! Dan komt daar de keuze... Gaat u voor het inzaaien van graszaad, wat u meer werk kost en langer duurt voordat u resultaat ziet. Of kiest u voor het aanleggen van graszoden. Deze keuze is iets kostbaarder ten opzichte van graszaad, maar u heeft direct prachtig resultaat en met twee tot drie weken ligt de mat zo vast als een huis in uw tuin!

Graszoden aanleggen stap voor stap

Als u voor graszoden heeft gekozen kunt u vast niet wachten om het resultaat te zien! Speciaal voor u hebben onze experts wat handige tips op een rij gezet, zodat u zolang mogelijk kunt genieten van het stuk groen in uw tuin!

Stap 1: Goede ondergrond

Voordat u de nieuwe graszoden gaat leggen, moet de ondergrond goed omgespit zijn, mag de oude grasmat verwijderd worden en moet er voldoende voeding in de bodem zitten. 

Stap 2: Egaliseren

De grond krijgt u egaal door deze aan te lopen of hier met een wals overheen te gaan. Vervolgens kan met een hark of plank de bodem zo glad en egaal mogelijk gemaakt worden. Dit proces wordt vaak tweemaal herhaald om het resultaat te verbeteren.

Stap 3: Graszoden uitrollen

De graszoden zullen beter hechten als de ondergrond wat losser is. Ga hier dus eerst nog even licht met een hark overheen. Rol vervolgens het gras uit en plaats de stroken dicht tegen elkaar aan. Rondom de buitenranden kunt u wat potgrond strooien tegen uitdroging. 

Stap 4: Aanrollen en water geven

Om het contact met de ondergrond optimaal te krijgen moeten de graszoden goed aangerold worden. De graszoden mogen vervolgens voldoende water krijgen en door en door nat zijn voor het beste resultaat. De eerste twee tot drie weken mogen de graszoden twee tot drie keer per dag water krijgen voor het beste resultaat. Hierna zijn ze vastgegroeid en kunt u minder water gaan geven.

Stap 5: Gras maaien

Een nieuwe grasmat heeft in het begin extra verzorging nodig. Afhankelijk van het weer en de temperatuur kunt u vaak binnen een paar dagen de eerste maaibeurt uitvoeren. Maai het gras niet te kort en kies liever voor iets vaker een klein stukje korter maaien, dan één keer een stuk korter.

Stap 6: Bemesten

Bemest uw grasmat regelmatig voor het mooiste resultaat! Naast voeding voor een goede groei betekent het ook extra weerstand!

Wanneer graszoden leggen?

Graszoden kunt u het hele jaar door leggen, behalve als het vriest of sneeuwt. Gaat het vlak na het aanleggen vriezen? Geen probleem, want als het gaat dooien groeien de wortels gewoon weer verder.

Graszoden kopen: Graszoden online bestellen

Graszoden zijn vanaf het voorjaar van 2024 bij ons verkrijgbaar in het tuincentrum of online. Kom gerust eens bij ons langs in het tuincentrum als u meer wilt weten over verschillende soorten bemesting, welk type grasmaaier het beste bij u past of ander gereedschap voor uw tuin. Onze experts adviseren u graag! Let op: de beschikbaarheid is beperkt tussen 1 november en 15 maart.

Graszoden online bestellenVoor meer informatie en het volledige assortiment bezoekt u ons tuincentrum. Of bestel gazon benodigdheden online in onze webshop! 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon

Onze winkels