Tips en Kalender voor uw gras!

Heeft u graszoden liggen of heeft u uw gazon ingezaaid? Het resultaat is uiteindelijk hetzelfde! Een heerlijke groene grasmat in de tuin, waar misschien wel op gespeeld wordt of een picknick op gehouden. Een stuk groen waarop u met goed weer een boekje leest of een kop thee drinkt. U heeft er veel plezier van, maar u moet het wel goed bijhouden. Hiervoor hebben wij tips van onze experts op een rij gezet plus een handige kalender!

Onderhoudstip 1: Regelmatig maaien!

Het is absoluut noodzakelijk om regelmatig uw gras te maaien om het gezond en sterk te houden. Eens per week is het minimum, maar in het voorjaar is tweemaal per week nog beter! Wist u dat u door te maaien de kans op onkruidvorming en grasziektes verkleint? Wij raden het gebruik van een koooimaaier aan, want deze knipt het gras. Een robotmaaier is natuurlijk ook ideaal. 

Onderhoudstip 2: Gras sproeien

Het vochtgehalte in de gromd is van belang voor de gezondheid van uw gras.  Regelmatig waer geven is net zo belangrijk voor uw gras als voor andere planten. Let wel op, want teveel water is ook niet goed! Gras kan op ieder moment gesproeid worden, ook in de volle zon. Blijf uitdrogong voor en houdt op deze manier onkruid en ziektes zoveel mogelijk buiten de deur. 

Onderhoudstip 3: Bemesten tijdens het groeien

Tijdens het groeiseizoen moet het gazon regelmatig bemest worden. Dit is van april tot en met oktober. Iedere zes tot acht weken mag er bemest worden. Let erop dat u hiervoor speciale gazonsmest gebruikt. Deze mest is speciaal ontwikkeld om gras optimaal te voorzien van alle voeding die het nodig heeft. Als u droog gras heeft bemest, dan mag vervolgens de hele oppervlakte besproeid worden. Anders kunnen er een soort brandplekken ontstaan. 

Onderhoudstip 4: Verticuteren van de grasmat

Het is voor de grasmat van belang om het dode materiaal regelmatig te verwijderen. Dit doet u door de grasmatte verticuteren, of 'uit te kammen'. Schimmels krijgen minder kans om zich te ontwikkelen. Graag verticuteren in de herfst, zodat de grasmat fris de winter ingaat. In het voorjaar mag dit herhaald worden. Kale plekken kunnen vervangen worden door nieuwe graszoden of kunt u opnieuw inzaaien.

Kalender gazonsonderhoud

Onderhoud gazon in Januari – Februari – Maart

Loop nooit over uw gras heen tijdens vorst. Hiermee kunt u uw grasmat beschadigen! Het is een beetje afhankelijk van het weer, maar vanaf maart kunt u alweer starten met het eerste grasonderhoud. U kunt starten met een bodemtest om de PH-waarde te meten en indien nodig kunt u kalk strooien. Vervolgens kunt u gaan maaien, verticuteren, de kanten bijwerken en bemesten. 

        

 

 

 

 

       Nature PH-meter               ECOstyle kalk A-Z  Gardena koolmesmaaier 400  Talen tools verticuteerhark Pokon supergroen gazonmest 10 kg

Onderhoud gazon in April – Mei – Juni

In deze maanden kan het gras heerlijk groeien. Het onderhoud is tijdens deze maanden dus erg belangrijk. Stel uw grasmaaier niet korter af dan 3 cm en maai het gazon tweemaal per week. De grasmat mag ook voldoende besproeid worden, want uitdroging ligt op de loer! In mei mag het gras weer bemest worden. 

                    

Gardena robotmaaier R50LI      Gardena zwenksproeier      Hozelock uitrekbare slang 15 m   ECOstyle gazonmest A-Z 20 kg

Onderhoud gazon in Juli – Augustus – September

Als de temperaturen stijgen naar extreme hoogtes kunt u het gras beter maaien op 4 cm, zodat het wat bescherming biedt. Sproei ook voldoende! Het is weer tijd om te bemesten in juli en september en in september kunnen ook kale plekken weer ingezaaid worden. Nieuwe graszoden leggen? Doe dit in september!

                 

Gardena koolmesmaaier 400     Gardena zwenksproeier  Pokon supergroen gazonmest   ECOstyle graszaad inzaai 500 gr   Gardena strooiwagen XL

Onderhoud gazon in Oktober – November – December

Uw gras mag vanaf nu voorbereid worden op de winter! In oktober kunt u nog bemesten, maar wel in een lage dosering. November is de maand om te verticuteren nadat u de bladeren hebt verwijderd. Ook mag u deze maand voor het laatst maaien!

           

ECOstyle gazonmest A-Z         Talen tools bladhark        Talen tools verticuteerhark    Gardena robotmaaier R50LI

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon

Onze winkels