Groentezaden

Groente zelf kweken doet u met groentezaden!

Lijkt het u heerlijk om groenten uit eigen tuin te eten? Dit is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld u misschien verwacht! Door zelf uw groente te kweken, weet u precies wat u binnenkrijgt en heeft u niets te maken met chemicaliën die wellicht gebruikt zijn bij de groente die u in de supermarkt aanschaft!

Koop zaad online


Groentezaden zaaien stap voor stap

Het zaaien is niet zo ingewikkeld. Wij geven u graag enkele tips voor het beste resultaat.

Benodigdheden voor het zaaien van groentezaden

 • Potjes, zaaibakjes en kweekastjes

 • Zaai- en stekgrond, evt. vermiculite

 • Plantenstekers/labels om de zaden te markeren

 • Plasticfolie of glasplaat om af te dekken

Groentezaden zaaien stap voor stap

Zaaien stap voor stap

 1.  De juiste zaaigrond kiezen
  U kunt kiezen voor zaaigrond, stekgrond of een coco-peat grondsoort. Op de groentezaden die u wilt aanschaffen staat vaak ook een advies voor de beste grondsoort. Zorg ervoor dat de potjes of zaaibakjes onderin drainagegaten hebben. Op  die manier loopt het overtollige water weg en voorkomt u een slechte oogst. Al het materiaal wat gebruikt wordt, moet goed schoon zijn, om een zo goed mogelijke groei te stimuleren.
 2. Grond in de potjes
  Het potje of zaaibakje mag gevuld worden met de gekozen grond. De grond mag er los in en hoeft niet aangedrukt te worden. Het potje kunt u afschrapen met een lineaal om zo de overtollige grond te verwijderen. Vervolgens mag de grond licht aangeduwd worden. Licht bewateren en de potes zijn klaar voor de groentezaden!
 3. Zaaien
  Verdeel de zaden over de grond en bedek het met een laagje grond. Het laagje grond mag ongeveer zo dik zijn als het zaad zelf. Eventueel kunt u een laagje vermiculite eroverheen aanbrengen, om de potgrond vochtig te houden. Zet de potjes in een ideale omgeving, waarbij u rekening houdt met warmte en licht. Voordat u het weet zult u verrast worden door opkomende zaaiingen!
 4. Water geven
  In principe hebben zaden geen water meer nodig totdat de zaaiingen opkomen, maar mocht te potgrond droog worden, dan kunt u deze het beste even vochtig maken met een plantenspuit. Let op dat u de grond nooit te vochtig maakt.

Benodigdheden voor het zaaien van groentezaden

Veelgemaakte fouten bij het zaaien

Er kan natuurlijk altijd iets fout gaan, maar door u bewust te zijn van de meest gemaakte fouten, kan dit u wellicht helpen om het in één keer goed te doen! Zie hier de top drie:

 1. Schimmel en ziektes
  Dit komt hoofdzakelijk door het gebruik van potjes of zaaibakjes die niet 100% schoon zijn. Wellicht heeft u ze al eens eerder gebruikt? Niet doen, dat zou zonde zijn!
 2. Te natte grond
  Als de grond te vochtig is, zullen veel zaden niet ontkiemen. Onze tip is het gebruik van de plantenspuit!
 3. Te droge grond
  Zonder vocht kan een zaadje niet ontkiemen. Let ook goed op de standplaats! De felle zon is geen succes, omdat de bovenste laag van de potgrond dan snel uitdroogd en de zaadjes niet kunnen ontkiemen.

Veelgemaakte fouten bij het zaaien

5 populaire groentezaden

 1. Bladgewassen

  Bladgewassen worden geteeld om hun blad. Tot de bladgewassen behoren verschillende groentesoorten. Sommige soorten kunt u rauw eten terwijl andere enkel gekookt gegeten kunnen worden. Er zijn ook groenten soorten waarbij enkel de bladsteel gegeten wordt, denk bijvoorbeeld aan prei en rabarber.

 2. Bonen en peulen

  Peulgewassen is een heel groot begrip. Onder de peulgewassen hebben wij natuurlijk de bekende stambonen en tuinbonen, maar ook de minder bekende droogbonen en pronkbonen. Breid uw moestuin uit met deze gezonde en heerlijk peulgewassen.

 3. Knol- en wortelgewassen

  Tot knolgewassen en wortelgewassen horen veel voorkomende groentes zoals ui, sjalot, knoflook en wortel. Knolgewassen en wortelgewassen zitten vol voedingsstoffen en mineralen en zijn bovenal heel lekker.

 4. Vruchtgewassen

  Vruchtgewassen zijn gewassen waarvan we de vruchten als groente eten. Nu zijn vruchten niet alleen heel gezond, maar ook nog is heel leuk om te kweken. Denk bijvoorbeeld eens aan aardbeien? Uit eigen tuin zijn ze eigenlijk altijd nóg lekkerder!

 5. Koolgewassen

  Koolgewassen worden geteeld om de kolen. Tot de koolgewassen behoren verschillende groentesoorten. Sommige soorten kan u rauw en gekookt eten terwijl andere enkel gekookt gegeten kunnen worden. De koolgewassen bevatten veel vitamines en mineralen.

5 populaire groentezaden

Groentezaden kopen

Uiteraard hebben wij naast de bovenstaande categorieën nog veel meer groentezaden verkrijgbaar bij ons in de winkel of in de webshop www.koopzaden.nl. Wat dacht u bijvoorbeeld van tuinkers of afalfa? Paksoi of heerlijke hete Madame Jeanette pepers? Sojabonen, pastinaak of Venkel? U kunt het zo gek niet bedenken, of wij hebben het voor u beschikbaar in ons assortiment! Kom gerust eens langs in de winkel of online bij Tuincentrum De Oosteinde!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Zaden

Onze winkels