Top in pot: van Franse geranium tot citroengeranium

Top in pot: van Franse geranium tot citroengeranium

De IJsheiligen zijn voorbij, dus de kans op nachtvorst is als het goed is nu echt verdwenen. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Letterlijk en figuurlijk. En dan zijn potgeraniums (officieel Pelargoniums) absolute toppers voor in potten op en aan je balkon en op je (dak)terras. Je kent ze ook als Franse geraniums of geurgeraniums, zoals de bekende citroengeranium. Ze bloeien rijk en lang in alle mogelijke kleuren. Er zijn hangende en opgaande soorten, met groot en klein blad en je kunt ze ook stekken of in de winter overhouden voor volgend jaar. Ons tuincentrum in Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde en IJsselmuiden geeft je graag meer informatie over deze fleurige potplanten, waar je een instant vakantiegevoel van krijgt. Voordeel: ze zijn nu in grote hoeveelheden en voordelig geprijsd bij ons verkrijgbaar.

Geraniums voor binnen en buiten 

Het is best verwarrend. Of ze nu in een pot of in de volle grond in de tuin staan, iedereen noemt ze 'geranium', of 'ooievaarsbek', naar de lange snavelachtige vorm van hun zaadvruchten. Officieel heten alleen de vaste, winterharde, tuingeraniums ‘Geranium’. De balkon- of potgeraniums heten eigenlijk ‘Pelargonium’. Deze zijn niet winterhard, maar je kunt er aan het eind van de zomer makkelijk stekken van nemen. Wanneer je die en de 'moederplanten' op een vorstvrije, lichte plek of gewoon in de woonkamer laat overwinteren heb je er volgend jaar weer plezier van. En als je veel succes hebt met je stekken kun je er bovendien een paar cadeau doen aan een andere plantenliefhebber.

Van Franse geranium tot citroengeranium

Er zijn heel veel soorten geraniums, dus je hebt volop keuze. Sommige mensen maken er echt een sport van om een zo veelzijdig mogelijke collectie potgeraniums aan te leggen. Dat is niet voor niets, want ze bloeien van april tot ver in oktober. Er zijn hanggeraniums en 'staande' potgeraniums, geraniums met grote en kleine, enkele en dubbele bloemen in alle mogelijke kleuren. Ze zijn er zelfs tweekleurig. Ook het blad kan enorm variëren: egaal lichtgroen of donkergroen, met een tekening of geurend, gekarteld of rond.

  • Hanggeraniums (Pelargonium peltatum) zijn perfect voor in een bak op de vensterbank, langs de reling van het balkon of dakterras en in een hangmand voor bij de voordeur of aan de pergola. 

  • Geurgeraniums verspreiden een lekker parfum wanneer je het blad voorzichtig tussen je duim en wijsvinger wrijft. De citroengeranium is natuurlijk het meest bekend en wordt veel gebruikt om muggen op afstand te houden, maar kijk in ons tuincentrum ook eens naar de Pelargonium graveolens, die kleine roze bloemen krijgt. Zowel het blad als de bloempjes geuren naar een mix van rozen en citroen. 

  • Staande, omhoog groeiende geraniums vind je in ons tuincentrum bij de Pelargonium zonale. Deze hebben middelgrote bloemen, tussen het formaat van een geurgeranium en een Franse geranium in. Ze hebben doorgaans rond of niervormig blad, dat ook vaak een fraaie tekening heeft en licht geurt bij aanraking. 

  • De bekende Franse geranium met grote bloemen heet officieel Pelargonium grandiflorum. De bloemen geuren licht en zijn er net als de 'staande pelargonium' met kleuren variërend van helderpaars, felroze, lichtroze, donkerrood, felrood tot wit of met een combinatie van deze tinten.  

Verzorgingstips voor je potgeranium of Pelargonium

  • Potgeraniums houden van een zonnige plek of een plek in halfschaduw. Binnen zet je ze op een lichte plek, bijvoorbeeld in de vensterbank, maar niet volop in het brandende zonlicht.

  • Plant ze na aankoop in ons tuincentrum in Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde en IJsselmuiden zo snel mogelijk in een iets grotere (terracotta) pot met gaten in de bodem. Leg eventueel een laagje potscherven of hydrokorrels onderin de pot of bak. Vul de pot of bak met verse potgrond en geef je potgeraniums dan ook meteen water.

  • Laat potgeraniums niet uitdrogen en geef ze daarom regelmatig water. Zeker midden in de zomer buiten op je balkon of terras. 

  • Potgeraniums bloeien langer wanneer je ze een keer in de twee weken vloeibare voeding voor pot- en kuipplanten geeft en wanneer je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert. 

Kom nu in ons tuincentrum in Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde en IJsselmuiden kijken naar onze grote collectie en je wilt meteen 'achter de geraniums zitten', binnen én buiten!

Onze winkels