Vlinders in je tuin!

Vlinders in je tuin!


Bijna iedereen vindt vlinders schitterend en heel bijzonder. Hun fladderende vlucht heeft iets onbeholpens en aandoenlijks. Toch vliegen ze uiterst efficiënt. Een vlinder verbruikt vliegend veel minder energie dan een bij of wesp. Ze hebben ook niet dat irritante van vliegen, muggen of kevers. Het is geweldig als er een op je arm neerstrijkt en zijn stralende vleugels van dichtbij laat bewonderen. Vlinders zijn fantastisch!

HEEL BELANGRIJK: VLINDERS BESCHERMEN
Dat betekent niet alleen dat je ze lekker hun gang moet laten gaan. Je kunt ook zorgen dat er veel meer in je buurt komen: in de tuin of vlakbij huis. Dat kan met planten. Veel vlinders hebben speciale planten (waardplanten) nodig om hun eieren op af te zetten. Uit die eieren groeien rupsen die zich verpoppen en dan weer vlinders worden. Op deze bladzijde staan een paar lijstjes van planten waar vlinders dol op zijn. Sommige kun je heel makkelijk zaaien. Zoek in het tuincentrum maar naar de juiste soorten. Als je die gewoon op open plekken lukraak uitzaait (guerrilla- tuinieren noemen ze dat), dan schieten daar vanzelf planten uit op, waar weer de mooiste vlinders op afkomen. Wel even op het zaadzakje of -pakje lezen wanneer je ze het beste kunt zaaien.

DE ABSOLUTE TOP-TIEN VLINDERPLANTEN (GESELECTEERD DOOR DE VLINDERSTICHTING)
Vlinderstruik (Buddleja davidii)
IJzerhard (Verbena bonariensis)
Wilde marjolein (Origanum vulgare)
Beemdkroon (Knautia arvensis)
Damastbloem (Hesperis matronalis)
Hemelsleutel (Sedum spectabile)
Herfstaster (Aster novi-belgii)
Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum)
Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
Bergamot (Monarda fistulosa)

Kamperfoelie (Lonicera), Silene en Phlox zijn heerlijk geurende avondbloeiers waar veel nachtvlinders op afkomen.

ZO LEVEN VLINDERS
Vlinders leggen dus eieren op waardplanten. Uit die eieren komen op een gegeven moment rupsen die onmiddellijk gaan eten van de planten waarop ze zijn geboren. Vlinderrupsen kunnen allerlei kleuren hebben. Soms hebben ze een harig lijf. Daar kun je beter afblijven. Die haren kunnen soms heel irritant zijn. De meeste rupsen hebben drie paar voorpoten en vijf paar buikpoten met haakjes aan het achterlijf. Met de haakjes houden ze zich vast. De rupsen eten voortdurend door en groeien dan stevig. Daarom moeten ze vervellen, want op een gegeven moment passen ze niet meer in het velletje dat ze hebben. Na enkele vervellingen gaan ze zich verpoppen. Ze spinnen zich ergens in en dan gebeurt er iets ongelooflijks. In de pop verandert de rups in een vlinder die zich eruit werkt, de vleugels oppompt tot ze stevig zijn en de wijde wereld invliegt. Sommige vlinders leven maar één seizoen, andere kunnen jaren oud worden. Er zijn ook trekvlinders die soms duizenden kilometers vliegen, naar het zuiden als het koud wordt en in de lente weer terug.

Ruim in het najaar afgevallen blad niet helemaal op. Er overwinteren veel rupsen en poppen tussen.

INHEEMSE BLOEMEN WAAR VLINDERS GRAAG OP AFKOMEN
Bloeiende heemplanten – planten die van nature in Nederland en België voorkomen – die je kunt zaaien. De vlinders gebruiken ze als waardplanten om eieren op af te zetten:
Blauwe knoop (Succisa pratensis)
Brandnetel (Urtica)
Brem (Cytisus)
Brunel (Prunella)
Distelsoorten (o.a. Onopordum)
Duizendblad (Achillea)
Heide (Erica, Calluna)
Honingklaver (Melilotus)
Kattenstaart (Lythrum)
Klimop (Hedera)
Sleutelbloem (Primula)
Tijm (Thymus)
Veldsalie (Salvia)
Vetkruid (Sedum)
Wilde grassen
Wilde kamperfoelie (Lonicera)
Zonneroosje (Helianthemum)

WIL JE NOG VEEL MEER OVER VLINDERS WETEN?
Kijk, dan op: www.vlinderstichting.nl of www.facebook.com/Vlinderstichting
Meteen naar antwoorden op veel gestelde vragen over vlinders? Bij de Vlinderstichting weten ze er alles van.

Doe mee aan de Tuinvlindertelling van de Vlinderstichting op 1 t/m 3 aug. a.s. Tel mee op www.vlindermee.nl of download de app.