Wintergroen

Wanneer Koning Winter zijn intrede doet, is het vaak een troosteloze bedoening in de tuin.... Toch is het fijn om ook in deze natte, koude en donkere periode wat kleur in de tuin aan te brengen. Er zijn gelukkig genoeg planten zijn die volledig tot hun recht komen in de koudste persiode van het jaar. Met deze herfstplanten en winterbloeiers ontstaan dit najaar prachtige warme kleuren.

Wintergroen voor uw tuin

De najaarstuin kan een prachtige aanblik hebben. Denk aan gekleurde bladeren van bomen, een grote groep violen in combinatie met de Helleborus in roze, wit of paars. Tuincentrum de Oosteinde heeft daarom een lijst herfstplanten samengesteld om uw tuin herfst klaar te maken. Komt u ze snel in het echt bewonderen?

 1. Winterviolen
  Als de herfst en winter aanbreken, is het grotendeels gedaan met de zomerbloei. Maar gelukkig zijn daar dan de violen. Violen zijn dankbare plantjes en bijzonder veelzijdig. U kunt ze behalve in de volle grond ook in potten toepassen. Ideaal als u een beperkt terras of balkon heeft. Vul de potten met grond en plant de winterviolen. Zorg wel voor vorstbestendige potten en check of er een gaatje in de bodem zit zodat overtollig water weg kan vloeien.

  Meer over violen

  Herfstplanten kopen | De Oosteinde
   
 2. Gaultheria 
  De Gaultheria (ook wel bergthee genoemd) is een groenblijvend struikje dat opvalt door de prachtige besjes. De bladeren verkleuren van groen naar paars en brengen in combinatie met de besjes kleur in de donkerste dagen van het jaar. Hij staat graag in lichtzure grond en is ideaal als bodembedekker. Ook is deze groene topper perfect om in een bloempot of plantenbak te zetten, een aantal weken per jaar zelfs als kamerplant. Plaats de heester in de zon of halfschaduw. 
   
 3. Skimmia
  Deze groenblijvende sierheester is perfect als je een schitterend najaarsplaatje neer wilt zetten. De bloemen zijn vanaf het najaar opvallend aanwezig en blijven de hele winter mooi om te zien. Skimmia's staan graag in de lichte schaduw en in humusrijke en waterdoorlatende grond. Het compacte struikje houdt niet van teveel vocht, dus houdt daar ook rekening mee wanneer je de plant in een pot zet. 
   
 4. Erica winterheide
  De prachtige heideplant is een groenblijvende heester. Ze zijn niet allemaal even winterhard, maar met wat bescherming kunnen ze de winter goed doorkomen. De laagblijvende heester is makkelijk in onderhoud en goed voor een flinke dosis kleur. Winterheide is er in wit, roze en rood en zelfs na de bloei een genot om naar te kijken door het sprankelende groen. Winterheide is een makkelijke plant, die houdt van vochtige en zure grond. De plant kan zowel half schaduw als volle zon waarderen. 
   
 5. Viburnum tinus
  Viburnum tinus, ook bekend als wintergroene sneeuwbal of laurierroos, is een veelzijdige en populaire sierheester die het hele jaar door aantrekkelijk is. Het is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Wat deze struik extra speciaal maakt, zijn de geurende, kleine witte bloemen die verschijnen vanaf de late herfst tot het vroege voorjaar. Deze bloemen vormen compacte schermen en voegen een vleugje zoetheid toe aan de tuin, vooral op koude winterdagen. Het is een robuuste struik die redelijk goed bestand is tegen verschillende bodem- en weersomstandigheden.
   
 6. Leucothoe
  De bladheester Leucothoe (ook wel druifheide genoemd) is perfect voor een herfst- en winterproof tuin, terras of balkon. Zet de plant in de (half)schaduw en in humusrijke, zure en vochtige grond. Geef de Leucothoe regelmatig water en check regelmatig of de grond niet is uitgedroogd. Leucothoe is lid van de heidefamilie en is naast winterhard ook groenblijvend. De bladeren verkleuren in het najaar en zijn een waar spektakel om naar te kijken. 

  Herfstplanten kopen | De Oosteinde
   
 7. Helleborus
  De Helleborus, ook bekend als de kerstroos of nieskruid, is een betoverende vaste plant die het hart van menig tuinliefhebber steelt. Een van de meest opvallende eigenschappen van de Helleborus is dat het een winterbloeier is. Terwijl andere planten rusten, pronkt de Helleborus met haar sierlijke bloemen in diverse kleuren, variërend van wit en roze tot dieppaars en groen, en dit gebeurt vaak al vanaf de late winter tot het vroege voorjaar.

Kom deze winterplanten in het echt bekijken

Benieuwd hoe onze herfsttoppers en winterplanten bij jou in de tuin zouden shinen? Kom dan eens langs bij ons tuincentrum en laat u inspireren door ons aanbod! We hebben een grote selectie aan tuinplanten voor elk seizoen.

Bloembollen op pot

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Onze winkels