Klimfruit in de tuin!

Klimfruit in de tuin!

Geniet van het voorjaar!

Wat is de lente toch een fijn seizoen. Alles in de tuin komt weer tot leven en we besteden meer en meer tijd om het huis en in onze tuin. Er staan veel bomen, hagen, bloemen en struiken al mooi in bloei en ook het klimfruit is al aardig op weg om u binnenkort te verwennen!

Klimfruit: de voordelen

Fruit kunt u natuurlijk gewoon bij de supermarkt kopen, u kunt naar de groenteman gaan of langs een boer. Alleen is er niets lekkerder dan zomerfruit uit eigen tuin! Naast lekkerder is het ook leuker. U verzorgt het met liefde en ziet het groeien, met een heerlijke volle fruitschaal als resultaat! De smaak is heerlijk én u heeft zelf invloed op de rijpheid van het fruit. Klimfruit is de ideale kameraad in de tuin om de volgende redenen:

  • Het heeft weinig ruimte nodig om te kunnen groeien

  • In de voorzomer laat het prachtige bloesem zien

  • Het brengt heerlijk fruit 

  • Meer groen in de tuin!

  • Gemakkelijk te onderhouden

Heeft u een muur, hek, schutting, balkon of pergola die wat kaal oogt? Dan is klimfruit een perfecte oplossing! Deze krachtpatsers groeien met het grootste gemak omhoog en laten zich leiden. Ze klampen zich vast aan alles wat ze tegen komen! Wist u trouwens dat het grote deel van de verschillende soorten klimfruit zichzelf bestuifd? Zo zorgen ze zelf voor hun eigen vruchten! Veel gemakkelijker wordt het niet...

Verzorgen van klimfruit

Standplaats:

Klimfruit geeft de voorkeur aan  een plekje in de zon. Een bak waarin ze geplant worden of de volle grond, dat maakt ze niet veel uit. Het grootste deel van de klimplanten presteert het beste in een lichtzure en humusrijke grond. Een uitzondering hiervan is de druif. Deze gaat voor een kalkhoudemde bodem. Denk ook aan iets om tegenaan te klimmen. Een hek, schutting, frame of pergola is voldoende om ze hun gang te laten gaan. U kunt ze altijd nog wat bijsturen.

Planten:

Bij het in de grond zetten van de klimplanten kunt u kiezen voor grond met iets extra's. Een grond met een luchtige structuur en de juiste grondstoffen geeft het klimfruit de beste start. Kom gerust bij ons langs om te zien welke varianten grond u het beste kunt gebruiken. Wij helpen u graag!

Water geven: 

Klimfruit is gek op water, dus vergeet ze niet! De kluit mag nat blijven en als de temperaturen hoog zijn kunt u ze prima dagelijks een flinke plens water geven. Wel graag als de zon al onder is.

Voeding:

Het groeiseizoen voor klimfruit loopt van februari tot en met april en van juli tot en met augustus. In deze periode mogen de planten iedere twee weken plantenvoeding krijgen om ze een extra boost te geven en zodat ze weerstand opbouwen tegen ongedierte. De vruchten zullen hier ook beter van gaan groeien.

Snoeien: 

Het vroege voorjaar of de late winter het beste moment om het klimfruit te snoeien.

Opletten bij klimfruit

Wilt u ook graag klimfruit gaan aanschaffen voor de tuin? Let dan even goed op de onderstaande punten, zodat u kwalitatief goede en sterke planten in de tuin hebt staan. Als u bij De Oosteinde komt shoppen, dan hebben wij mooie klimfruit planten voor u klaarstaan en helpen wij u graag een handje in het geval van vragen en andere tips.

  • In juni is klimfruit al praktisch volgroeid. Er horen dan al veel bladeren, bloesem of zelfs wat klein fruit aan te zitten. 
  • Let op de steun voor de plant. Heeft u nog geen steun thuis, vraag dan gerust bij ons in het tuincentrum om speciale rekken, frames of andere variaties die u zou kunnen gebruiken om uw klimfruit te begeleiden. 

De haag van kleinfruit

Heeft u een kale schutting in de tuin staan of een plek die wel wat groen kan gebruiken? Dan kunt u natuurlijk kiezen voor een klimop, maar ook voor klimfruit! Denk bij kleinfruit aan vruchten als bessen, bramen, frambozen, kiwi's en druiven. De ene nog lekkerder dan de ander!

Wilt u thuis ook een stukje kleinfruit haag? Geen probleem!

  1. Start dan met een stuk gaas of plaats palen met draden ertussen. Dit is de basis waaraan het fruit zich kan leiden. Een bestaand hek of pergola is natuurlijk ook een prima optie.
  2. Plant de gekozen klimplanten en zorg dat de kluit nat blijft. Zo kan het fruit zich optimaal ontwikkelen tot het heerlijkste fruit!
  3. Geef tijdens de groeiperiode iedere twee weken extra voeding. Vraag ons gerust welke hier geschikt voor is. In de winkel hebben we een uitgebreid assortiment voor u klaar staan.
  4. Afwachten en smikkelen maar!

Onderhoudsvriendelijk klimfruit

Bent u op zoek naar een stukje met lekker fruit, wat weinig onderhoud kost en goed resistent is tegen ziektes? Kies dan voor frambozen, bramen, kiwibessen, kiwi's en vergeet de druiven niet. Zelfs rode bessen en kruisbessen zijn geschikt, maar deze zou u wel even iets meer moeten geleiden. Er kan ontzettend veel fruit van zo'n haag afkomen en het is natuurlijk de dagen aftellen totdat u kunt gaan plukken!

Klimfruit kopen

Bent u erover uit? Gaat er heerlijk klimfruit in de tuin komen? Kom dan gerust eens langs bij één van onze vestigingen. Ons personeel adviseert u graag over het aantal planten op een bepaalde afstand, de verzorging, de juiste grond en voeding. Je bent van harte welkom bij De Oosteinde!

Onze winkels