De tuin voorbereiden op de vakantie!

De tuin voorbereiden op de vakantie!

Voordat u op vakantie gaat is er altijd veel voor te bereiden. Er moeten spullen ingepakt worden. Is de zomergarderobe up to date? Misschien moet er nog extra zonnebrand gekocht worden of wat leesvoer. Is het huis wel aan kant en geeft iemand de planten binnen water? Vergeet ook uw tuin niet! Het is natuurlijk zonde als u terug komt van vakantie en uw tuin staat er treurig bij. 

Goede voorbereiding

Met een beetje voorbereiding kan uw tuin het prima zonder u als u op vakantie gaat. Er is altijd nog de optie om een vriend of familielid in te schakelen om af en toe wat water te geven. Zie hier enkele zaken waar u goed op moet letten en die u grotendeels zelf kunt voorbereiden.

Droogte

Droogte is de grootste boosdoener tijdens de zomervakantie. Dit heeft effect op uw planten, uw grasmat, de moestuin en ga zo maar door. Ideaal gezien komt er tweemaal per week iemand langs om de tuin te voorzien van een goede plas water. Zeker in warme periodes, die we ook regelmatig in Nederland hebben. Als dit geen optie is, dan zou u kunnen denken aan een automatische besproeiingssysteem. Er zijn diverse besproeiingscomputers bij ons in het tuincentrum en online beschikbaar, waarmee u van tevoren kunt inplannen wanneer de tuin besproeid wordt. Bij een systeem als het Gardena micro drip systeem krijgen de planten voldoende water én bespaart u 70% op het watergebruik in vergelijking met traditionele besproeiingsmethodes. Een ander systeem die wij hebben is het Hozelock easy drip systeem. Kom gerust eens bij ons langs om te kijken naar de verschillende mogelijkheden.

Planten in potten of bloembakken

Deze hebben ook water nodig en zijn extra gevoelig voor uitdrogong. Dit komt omdat ze een beperkte hoeveelheid aarde hebben om vocht uit te onttrekken. In de volle grond van de tuin is er meer kans op vocht. U kunt deze planten dus tijdelijk in de tuin planten, maar er zijn meerdere mogelijkheden. Zet de potplanten bij elkaar op een plek in de schaduw. Zo droogte de aarde minder snel uit. Een plastic zak rondom de plant binden kan ook helpen bij het vasthouden van extra vocht. U kunt de planten een flinke plens geven voordat u vertrekt, maar de potten kunt u ook in een teiltje met water zetten. Dit zal uiteindelijk ook verdampen, maar dit vertraagt het proces in ieder geval! Ook kunt u de planten voorbereiden door ze in de weken voor uw vakantie eens per week flink water te geven. Hierdoor worden de wortels langer en kunnen de planten zich straks beter redden.

Het gazon

Tijdens de zomer zou u normaal gezien iedere week uw gras 1 tot 2 keer maaien. Dit zal niet lukken als u afwezig bent, waarom het verstandig is om het voordat u weggaat iets korter te maaien dan normaal. Let wel op dat u het niet te kort maait, want dan kan het gras verschroeien. Twee derde deel van de totale lengte moet behouden blijven. Na de vakantie zal de eerste maaibeurt wat moeizamer gaan, omdat lang gras wat stugger maait. 

Onderhoud

U kunt het bloeiproces van bloemen en planten verlengen door vlak voor vertrek nog de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dan kan het zomaar gebeuren dat bij thuiskomt alles nog vol in bloei staat! In het ergste geval, als u die niet van tevoren goed bijhoudt, zullen de bloemen voor de rest van het seizoem uitgebloeid blijven. Voor heesters en hagen is dit hetzelfde geval, als deze niet tijdig gesnoeid worden.

Ook is het handig om het onkruid nog te verwijderen voor vertrek. Zo zal het niet overwoekeren én blijft er meer vocht in de grond over voor de groene vrienden die het écht nodig hebben.

​​De moestuin

Groente, fruit en kruiden houden geen rekening met uw vakantie en groeien vrolijk door! Helaas zal er wellicht wat groente en fruit verloren gaan door uw vakantie. U zult alles wat bijna rijp is moeten verwijderen. Dit om rotten te voorkomen. Dit trekt schimmels, ongedierte en ziektes aan, waar u helemaal niet op zit te wachten. Een tip voor de moestuin, die u ook voor de rest van de tuin kunt toepassen:

Tip: Bewaar enkele oude plastic flessen en  vul deze met water. Zet deze op zijn kop met de hals in de grond. Zo krijgen de planten die het nodig hebben wat extra water. 

Tuinmeubelen

Neem het zekere voor het onzekere en berg uw parasol, barbecue en eventueel tuinmeubelen veilig binnen op. U wilt niet dat er opeens een storm is en uw meubelen schade aanrichten bij uzelf of een ander. 

Wilt u extra tips over bepaalde producten of de verzorging van uw tuin? U bent bij ons van harte welkom! Tuincentrum De Oosteinde staat voor u klaar!

Onze winkels