Zomer: de tuin besproeien op verschillende manieren

Zomer: de tuin besproeien op verschillende manieren

Het is al een tijdje heerlijk zomerweer. Gelukkig hebben we tot nu toe een super fijn voorjaar gehad met hoge temperaturen en aardig wat zonuren. Dit betekent dat iedereen zoveel mogelijk tijd buitenshuis heeft doorgebracht in zijn tuin, op het balkon of op hun terras. Als alles eenmaal gezellig is aangekleed met mooie tuinmeubelen, comfortabele kussens, gezellige potten met fleurige planten, dan is het alleen nog een kwestie van onderhouden. Water geven is in deze zomermaanden één van de belangrijkste zaken en hier helpen wij u graag een handje bij.

De tuin besproeien in de zomer

De tuin en planten in bloembakken en potten moeten uiteraard voldoende water krijgen om in een goede conditie te blijven. Anders worden de planten slap, gaan ze hangen en zullen ze uiteindelijk uitdrogen. Wij hebben enkele tips en ideeën voor u op een rij gezet, om zo de planten op peil te houden!

Het gras besproeien

De gouden regel voor besproeien delen wij graag met u: liever minder frequent en langer water geven, dan vaker en korter. Normaal mag het gras bij droog weer één tot tweemaal per week besproeid worden. Ook het moment van de dag waarop het gras water krijgt is belangrijk. Tijdens warme periodes kunt u het beste kiezen voor ’s morgens vroeg of ’s avonds. Zonnestralen op een nat gazon kunnen namelijk verbrande plekken veroorzaken. Oppervlakten onder bomen of op een zandbodem hebben zelfs nog meer water nodig dan andere plekken. Onze truc om te zien of het gras wat nodig heeft? Kijk eens goed of er voetafdrukken achterblijven als u over het gras loopt. Dan is het tijd voor een sproeibeurt!

Regenwater hergebruiken in de tuin

Regenwater opvangen is een slimme én goedkope manier om een watervoorziening aan te leggen om te gebruiken rondom het huis. U kunt er niet alleen de tuin mee water geven, maar zelfs de auto mee wassen! Regenwater opvangen geeft u de mogelijkheid om een gratis douche te geven aan het gazon en de planten. Wist u dat er in België en Nederland ongeveer 800 liter per vierkante meter regenwater valt in een heel jaar? Dit opvangen om zelf te gebruiken zal al snel een flinke besparing opleveren op de factuur van het drinkbaar leidingwater!

Maak je eigen bewateringssysteem (of koop het in de winkel)

Zelf groenten, bloemen of andere planten kweken in een verhoogde bak heeft veel voordelen. U heeft minder last van onkruid, het is gemakkelijker in onderhoud en beter bestand te houden tegen ongedierte. Maar deze groeibedden hebben nogal snel de neiging om uit te drogen. De verdamping gebeurt veel sneller dan wanneer u diezelfde gewassen zou kweken in de volle grond. Het probleem van overbewatering of onderbewatering houdt in dit geval een zeker risico in.

Om dit probleem op te lossen zijn er enkele hulpmiddelen op de markt. Druppelaars zijn een van de beste methoden om het vochtgehalte binnen de grenzen te houden zodat de planten stevig kunnen doorgroeien. Druppelaars kunnen uiteraard bij ons in het tuincentrum aangeschaft worden of in de webshop. Kom gerust eens langs om de verschillende systemen te bekijken.

U kunt ook zelf aan de slag gaan en een eigen systeem in elkaar zetten. 

Wat heeft u nodig?

 • Een plastic fles waarin een tamelijke hoeveelheid water kan.
 • Een boor
 • Kunststof buisjes van zacht rubber voor de irrigatielijn
 • Afdichtingskit die waterbestendig is
 • Kleine verbindingsstukken

De druppelaar in elkaar zetten:

 • Maak een klein gaatje aan de zijkant van de plastic fles of kan op ongeveer een twee-tal centimeter van de onderkant. Zorg er wel voor dat het gaatje niet groter is dan de slang die gebruikt wordt voor de druppelaar.
 • Plaats de fles hoger dan de planten, zodat de zwaartekracht zorgt voor de bevloeiing.
 • Stop een uiteinde van de slang door het gat in de fles. Hou rekening met de lengte van de slang zodat u nog steeds de verste planten kunt voorzien van water.
 • Lijm de slang vast in de fles met een afdichtingskit zodat er geen waterverlies is tussen de eventuele oneffenheden van het gat in de fles en de darm.
 • Plooi het uiteinde van de slang dubbel en bind stevig vast met een trekstrip. Belangrijk is dat de trekstip erg goed vast zit, zodat er geen water meer door kan, het water zal de eenvoudigste weg zoeken en via die kant gewoon wegvloeien. De druppelaars worden daardoor niet gebruikt.
 • De hoeveelheid aan druppelaars hangt af van het aantal planten dat er staan.
 • Om een druppelaar te installeren maakt u een klein gaatje in de slang en stopt u de verbindingsstukjes zo dat het nog steeds geklemd zit in de rubberen slang. Op dat verbindingsstukje kan dan eventueel een kleiner stukje darm gestoken worden om het water naar de plant te geleiden.
 • Als eenmaal alle druppelaartjes geïnstalleerd zijn, dan kan de fles gevuld worden met water.
 • Draai de stop of het deksel opnieuw op de watervoorraad, dit zorgt dat er geen vuiligheid in de slang komt zodat uiteindelijk de druppelaars zouden kunnen verstoppen.
 • Vul het reservoir bij indien nodig.

Besproeiinstallaties in de tuin

Besproeiinginstallaties hebben de repuatie om erg duur te zijn. Echter is er een oplossing voor elk budget én u bent ervan verzekerd dat de tuin voldoende water krijgt deze zomer.

Bij natuurlijke regenval is de neerslaghoeveelheid overal zowat identiek. Om een vergelijkbaar patroon te realiseren met kunstmatige tuinberegening moet er rekening gehouden worden met de volgende elementen:

 • waterdruk
 • drukverlies
 • diameter leidingen
 • keuze van de sproeiers
 • afstand van de sproeiers 

Verschillende soorten sproeiers

Nevelaars 
Deze worden aanbevolen voor kleine gazons, bloembedden of struiken. Pop-up nevelaars worden gelijk met het grondoppervlak geïnstalleerd. De waterdruk zorgt ervoor dat het mondstuk uit de grond komt en weer verdwijnt zodra het sproeien voltooid is. 

Turbinesproeiers 
Deze zijn ideaal voor kleine en middelgrote oppervlakten. Deze nieuwe generatie pop-up sproeiers verdelen het water gelijkmatig over de gehele werpwijdte. Dit lijkt op een draaiend regengordijn van grote druppels. De werking is geluidsarm en de sproeier wordt d.m.v. het water gesmeerd. 

Druppelbevloeiing 
Deze techiek wordt toegepast bij heggen, bomen, bodembedekkers, struiken en specifieke plantvakken. Op vaste afstanden zijn er kleine gaatjes waaruit het water traag druppelt. Het voordeel van deze manier van beregenen is dat het water direct bij de wortelzones komt. De nieuwe generatie druppeldarmen zijn zodanig ontworpen dat de bewatering over de volledige lengte dezelfde is ( tot zelfs 200 m ). 

Computers
Bepaalde besproeiingsinstallaties worden gestuurd door een computer om op een effectieve manier te sproeien. Dit gebeurt dan op de dagen en tijden dat dit u het beste uitkomt. Zelfs wanneer u in de tuin geen elektriciteitskabels in de grond wilt of kwijt kunt, kan de gehele tuinberegening geautomatiseerd worden. Met behulp van apparatuur op batterijen, is het namelijk mogelijk de beregeningsinstallatie aan te sturen. 

Heeft u nog meer vragen over het water geven van uw tuin in de zomermaanden? Wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden die bij ons in het tuincentrum verkrijgbaar zijn? Kom gerust eens langs, dan laten we u graag de mogelijkheden zien! U bent van harte welkom bij Tuincentrum De Oosteinde!

Onze winkels