Kamerplanten verzorging

Kamerplanten verzorging

Het wordt kouder, natter en we gaan met z'n allen meer richting binnen. Ons huis krijgt wat meer aandacht en dat is geweldig. Tijd om even adem te halen, want uw kamerplanten hebben in de wintermaanden veel minder verzorging nodig dan de zomerse maanden. Minder voeding én minder water.. Lekker even tot rust komen en genieten van speciale feestdagen zoals Kerst en Oud en Nieuw. 

Plantenvoeding kamerplant

Zoals we net al zeiden, betekent de herfst ook wat meer rust. Kamerplanten hebben nu eenmaal in het najaar geen extra plantenvoeding nodig. Dit komt doordat de meeste kamerplanten in ruststand zijn. De planten die wel bloeien in de herfst kun je, naast regelmatig water, ook plantenvoeding geven. Planten hebben vaak alleen plantenvoeding nodig in hun groeiperiode. Deze duurt meestal van maart tot oktober. In die maanden is één keer per week water geven ruim voldoende. 

Water geven kamerplant

In de zomermaanden kan een kamerplant wel twee of drie keer week water nodig hebben. Maar we kijken zoals net gezegd, uit naar een periode van rust. Dit betekent dat kamerplanten in het najaar weinig water nodig hebben. Ook hier geldt dezelfde reden als bij de plantenvoeding. Doordat de kamerplanten in rust zijn, hebben ze minder water (en voeding) nodig. 

Daarnaast is het ook goed om te weten dat potgrond ook wat aan de droge kant mag zijn. In de herfst is het zelfs beter om drogere potgrond te hebben dan iets te natte. Wanneer de grond te nat is, kunnen er ziektes optreden en kunnen de bladeren verkleuren.

Let op: niet alle kamerplanten gaan in ruststand. Bloeiende kamerplanten mogen ook in de herfst dezelfde hoeveelheid water krijgen als in de zomer. Ook plantenvoeding is dan nodig. Dit zijn bijvoorbeeld kamerplanten zoals:

  • Anthurium of Flamingoplant
  • Strelitzia of Paradijsvogelplant
  • Gardenia of Kaapse Jasmijn
  • Bromelia

Benieuwd naar leuke bloeiende kamerplanten? Een top 10 bloeiende kamerplanten vindt u ook op onze website. 

Kamertemperatuur kamerplant

Kamerplanten zijn gewend aan kamertemperatuur, maar wanneer je in de herfst regelmatig de verwarming open draait, is het oppassen geblazen. Zorg ervoor dat je kamerplanten niet de dicht in de buurt van de verwarming staan om uitdroging te voorkomen. Zonlicht is voor kamerplanten vaak wel goed. Zonlicht zorgt er namelijk voor de uw kamerplant sterk blijft en het najaar goed doorkomt. 

Zonlicht doet de meeste planten wel goed. Het zonlicht zorgt ervoor dat je kamerplanten sterk blijven en de herfst en winter goed doorkomen. 

Onze winkels