Viooltjes brengen kleur in de winter

Viooltjes brengen kleur in de winter

Als u een tuin hebt, heeft u vast wel eens mooie viooltjes in de tuin gehad. Deze mooie, vrolijke bloemetjes zorgen direct voor een kleurexplosie in uw tuin. Wist u dat er ontzettend veel soorten winterviolen zijn? Bij tuincentrum de Oosteinde vindt u het grootste assortiment met bekende én bijzondere soorten.

Winterviooltjes brengen kleur

De najaarsviolen zijn weer volop verkrijgbaar en brengen uw wintertuin weer tot leven! De winterviooltjes geven als geen andere plant kleur aan in de tuin in de herfst en de winter. De najaarsviolen bloeien tot in de koudste winterdag, als alle kleuren vervagen of helemaal verdwenen zijn. De kracht van najaarsviolen is dat ze zelfs koude najaarsnachten en strenge vorst kunnen doorstaan. Voor mooie, constante bloei kunt u de violen gewoon regelmatig water geven, maar doe dit niet tijdens de vorst. Voor ultieme bloemkleur, moet u wel af en toe de uitgebloeide bloemetjes wegnemen, met steeltje en al. Dan blijven ze stralen!

In de tuin, op het terras of balkon, aan de gevel of bij de voordeur… viooltjes zorgen voor een krachtige kleur aankleding. Bovendien is er volop keuze dankzij de meer dan 400 soorten viooltjes! Najaarsviolen lachen u toe met spontane bloemenhartjes. U kunt kiezen uit kleine of grotere karakters en vrijwel alle kleuren en combinaties zijn mogelijk. Voor een strakke uitstraling kunt u de koele blauwtinten en witte series kiezen. Paarse en bruine violen voelen warm aan en rood-oranje-geel soorten geven tomeloze energie. Minimalisten gaan bijvoorbeeld vaak voor solokleuren, wie uit wil pakken, creëert een bonte setting.

Tips voor langer viooltjesplezier:

  • Geef u viooltjes regelmatig water, ook in de winter.
  • Plant viooltjes dicht op elkaar voor het mooiste effect.
  • Vul bakken en potten met verse potgrond waaraan al meststoffen zijn toegevoegd.
  • In een klein vaasje is een bosje viooltjes altijd decoratief. Ook zijn ze mooi als versiering op een gedekte tafel.
  • Pluk een paar viooltjes en bevestig deze met een mooi lintje op een ingepakt presentje. Zo wordt een cadeautje nóg veel persoonlijker en mooier.

Plantijd winterviolen

Winterviolen kunt u het beste aanplanten vanaf half september tot eind november. De winterviolen zijn bestand tegen winter-achtig weer en kunnen erg goed tegen de vorst. Viooltjes zijn bovendien niet veeleisend. Gewoon in de potgrond of zelfs gewoon in wat omgewoelde grond in uw tuin, doen ze het perfect. Daar hoeft zelfs geen kunstmest of koemest aan te pas te komen. Het enige dat viooltjes vragen, is een plekje in de zon, maar ook in halfschaduw doen ze het goed. Zet de plantjes op een plaats, waar u ze vanuit uw huis ook kunt zien. Op die manier heeft u er het meeste plezier van, want vooral in de wintermaanden en in het vroege voorjaar is de temperatuur vaak te laag om lekker buiten te zitten en ervan te genieten. Winterviolen bloeien vanaf de vroege herfst en blijven vrolijke bloemen produceren totdat het echt te koud wordt. In het voorjaar wanneer het weer warmer wordt, zullen de winterviooltjes zeker weer gaan bloeien. U zult zien dat winterviolen zich in het voorjaar ook extra inspannen. Zo worden ze langer en gaan de hoogte in groeien. Op een gegeven moment worden ze zo lang, dat de viooltjes omvallen en de grond raken met als gevolg dat ze lelijk worden. Hebben ze dit punt bereikt? Grijp dan in! Knip de planten terug en geef ze ook wat vloeibare voeding. Na zo’n knipbeurt gaan winterviolen vaak weer opnieuw bloeien en gaan ermee door tot eind mei.

Kom gezellig bij ons langs in Hillegom, Vijfhuizen, Zeewolde en IJsselmuiden en bekijk het aanbod voor u zelf. Naast mooie winterviooltjes verkopen wij ook mooie bloembollen voor anemonen en amarylissen.

 

Onze winkels