Aubrieta – Volop bloeiend in het voorjaar!

Aubrieta – Volop bloeiend in het voorjaar!

De Aubrieta is een bodembedekkende, groenblijvende, vaste plant met witte, roze of paarse bloemen. De soort gedijt het best op rots- of steenachtige ondergrond. Aubrieta is familie van de kruisbloemen (Brassicaceae) en is vernoemd naar Claude Aubriet, een Franse bloemenschilder. De soort komt oorspronkelijk uit het zuiden van Griekenland, maar kun je nu in heel Europa vinden als “verwilderde” tuinplant. 

In grote groepen bij elkaar heeft de Aubrieta het beste effect in de tuin. Ook kunt u de plant over border of muurtjes laten groeien. Er bestaan veel verschillende hybriden, met diverse kleuren en bloeitijden. Aubrieta houdt van een zonnige (halfschaduwrijke) en droge plek. De bodembedekker staat graag op een humus- en kalkrijke zandgrond, die goed waterdoorlatend is.

Na de bloei kan de plant flink worden teruggesnoeid, zodat de herbloei maximaal wordt gestimuleerd. Vermeerderen kan door stekken of scheuren van de plant. Aubrieta groeit met liggende stengels, die gemakkelijk wortelen. Na 3 tot 4 jaar wordt het centrum van de Aubrieta minder mooi. De groei en bloei verplaatsen zich langzaam naar de buitenrand.

Hoogte: ongeveer 15 cm
Soort: bodembedekkend
Bloeitijd: april-juni
Standplaats: zon/halfschaduw
Kleuren: paars, roze en wit

Bij de Oosteinde kunt u diverse soorten Aubrieta vinden. Onze medewerkers helpen u graag.

Onze winkels