19 tips voor een watervriendelijke tuin

19 tips voor een watervriendelijke tuin

Een watervriendelijke tuin! Daarom!

Waarom is een watervriendelijke tuin eigenlijk belangrijk? Wij als tuinenbezitters kunnen een grote rol spelen bij wateroverlast, door onze tuin watervriendelijk te maken. Dit betekent dat onze tuinen ook grotere hoeveelheden water kunnen verwerken, wat verlichting betekent voor de riolering.

Tuinen bieden verlichting bij wateropvang

Onze riolen voeren regenwater uit de goten en het vuile water uit het huis af. Deze zijn afgestemd op 30 mm regen per uur, dat is twee emmers per m2. We moeten inmiddels rekening gaan houden met 60 mm per uur of soms zelfs 160 mm per dag. Dat wil zeggen in plaats van 3 emmers op de m2 ineens 6 of zelfs 16 op een dag. Het riool kan dat vaak niet aan, dit aanpassen is onbetaalbaar. Gelukkig kan regenwater ook op andere manieren worden opgevangen bijvoorbeeld op straten, in parken én in de tuinen.

Hoe meer groen hoe beter!

In de steden is meer dan 50% van de ruimte privé (gebouwen en tuinen). Tuinbezitters zijn dan ook onmisbaar bij het voorkomen van wateroverlast en hittestress. Zij kunnen zorgen dat het regenwater zo min mogelijk in het riool komt. Dit kan door het opvangen of bufferen van regenwater in gras of beplanting, in vijvers, gootjes, waterschalen, regentonnen of door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen. Zo wordt het riool minder belast. Daarnaast bieden bomen schaduw, verkoeling en nemen veel water op. Pergola’s en gevelgroen hebben hetzelfde effect. Hoe meer groen in de tuin hoe beter. Het liefst 60% groen en maximaal 40% verharding. Zeg nu zelf: meer groen is geen straf!

Onze 19 tips om uw tuin watervriendelijk te maken

Benieuwd wat u kunt betekenen, vaak door middel van wat simpele aanpassingen? Wij geven u hier onze tips!

1. Plaats een regenton
Regenwater kunt u zo opvangen en later gebruiken om de planten water te geven.

2. Bodem verbeteren

Dit biedt niet alleen een perfecte basis voor gezonde planten, maar ook een betere drainage van de tuin. Denk hierbij aan extra voeding. Kom gerust bij ons langs in het tuincentrum voor extra tips.

3. Makkelijke planten voor schaduwrijke tuinen 

Deze overleven in de schaduw en zijn niet gevoelig voor ziekten. Planten nemen vocht op uit de grond, wat natuurlijk goed uitkomt bij een grote regenbui!

4. Makkelijke planten voor natte tuinen

Deze kunnen tegen natte voeten en dus tegen regen die langer in de tuin blijft staan.

5. Makkelijke planten voor zonnige tuinen 

Deze verdragen veel zon en zijn niet gevoelig voor ziekten.

6. Makkelijke planten voor droge tuinen

Deze kunnen lang zonder water en zijn eenvoudig te verzorgen.

7. Leg een gazon aan

Laat regenwater met gemak wegzakken in de grond. Het is een fijne plek om te zonnen of voor kinderen om op te spelen. Ook vogels vinden er voedsel.

8. Plaats groene hagen 

Dit is een mooie, betaalbare en onderhoudsvriendelijke oplossing om de tuin af te scheiden. Ook neemt een haag goed water op uit de grond.

9. Plant een boom

Onder een boom zit je lekker koel. een boom trekt ook vogels aan. Hun diepe wortels onttrekken water uit de aarde en groeien hierdoor lekker door.

10. Vergroen je balkon

 Gebruik klimplanten om de wanden groen te maken. Ook kunt u groenten en kruiden kweken, zelfs met weinig ruimte heeft dit een groot effect. 

11. Maak een geveltuintje

Een paar tegels eruit en bijvoorbeeld een klimplant erin maakt het aanzicht van uw huis aangenaam én groen! 

12. Gebruik waterdoorlatende bestrating

Dit is ideaal voor het terras, de tuinpaden en de oprit.

13. Leg een gootje aan

Regenwater wordt afgevoerd en het geeft uw tuin een speels effect.

14. Leg een regenwatervijver aan 

Een sfeervolle waterbuffer is tegelijkertijd een fijne plek voor verschillende soorten dieren en planten. Breng leven in uw tuin!

15. Creëer hoogteverschillen in de tuin 

Zo kan water tijdelijk worden opgeslagen in de lagergelegen delen van de tuin, zodat bijvoorbeeld het terras droog blijft.

16. Plaats een groen dak

Dit houdt het regenwater vast, is een goede isolatie en een bron voor leven op het dak.

17. Maak een groene gevel 

Dit vertraagt de afvoer van regenwater naar het riool en biedt een schuilplaats, broedplaats en voedsel voor dieren.

18. Leg een moestuintje aan 

Hartstikke lekker en leuk om met kinderen mee bezig te zijn. Hoe meer aarde en groen in de tuin of op het terras, hoe beter!

19. Zorg voor een plek voor vogels, bijen en vlinders

Groen betekent leven in de tuin!

Bent u op zoek naar een regenton, planten voor een specifieke standplaats, of wilt u misschien een haag of een boom plaatsen? Kom dan gerust eens bij ons langs in het tuincentrum. Wij helpen u graag!

Onze winkels