Gras maaien – Waarom, wanneer en hoe?

Gras maaien – Waarom, wanneer en hoe?

In maart stijgt de temperatuur en begint het gras weer langzaam te groeien. In april t/m oktober is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien, om het mooi en gezond te houden. Weet u ook niet altijd welke hoogte u het beste kunt aanhouden en hoe vaak we eigenlijk moeten maaien? Wij zetten onze tips voor u op een rij!

<<< Bekijk alle producten voor een mooi gazon op onze webshop >>>Hoe vaak gras maaien?

In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden. Tijdens de zomer, is eenmaal in de 2 weken voldoende en aan het einde van de zomer mag het weer wekelijks gemaaid worden. De frequentie van het maaien hangt ook af van de grassoort: Een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon. In de koude wintermaanden laten we de grasmat lekker rusten. Vergeet niet dat u er niet overheen loopt als het gevroren heeft! Zo beschadigd u het gras!

Waarom maaien we gras?

Maaien is erg belangrijk om de groei van fijnere grassoorten te bevorderen. U krijgt zo een stevig en dik gazon. Als u gras laat verwilderen kunnen er gemakkelijk kale plekken ontstaan en krijgt u last van onkruid en mos. Mos en onkruid hebben door regelmatig maaien weinig kans om te overleven. Bij lang gras komt het zonlicht minder ver tot de bodem, hebben jonge sprieten minder kans en wordt de grasmat dus dunner. Door wat bij te zaaien en te bemesten kunt u de grasmat een extra boost geven en de dunnere plekken wat opvullen.

Welke hoogte moet ik aanhouden bij het gras maaien?

Gras moet bij voorkeur niet te kort gemaaid worden. Kort gras heeft meer kans op uitdroging en slijtage. De droogte kan zorgen voor kale plekken en vervolgens hebben onkruid en mos vrij spel. Ook zijn in het voorjaar de nieuwe wortels en scheuten gevoelig, dus te kort maaien levert ook hier weer een minder mooie grasmat op. De beste hoogte om het gras te maaien is tot 3 à 4 cm lengte. Bij een nieuw gezaaid gazon mag er pas voor een eerste keer gemaaid worden als de grassprieten 10 cm of langer zijn. Zet bij de laatste maaibeurt in oktober de messen wat hoger (5 à 6 cm) zodat het gras energie kan opslaan om de winter door te komen. Een te korte grasmat is in de winter en kou extra kwetsbaar!

Op welk moment kan ik het beste gras maaien?

Maaien doe je het beste bij droog weer. Bij nat weer vormt het gras grote plakkaten die de grasmachine kunnen verstoppen. Ook wordt het gras minder mooi afgesneden bij nat weer. Even afwachten tot een mooie en droge dag dus! Dan heeft u het mooiste resultaat.

Hoe maai ik het beste mijn gras?

Maai in mooie rechte banen om een net grasveld te krijgen. De eerstvolgende keer maait u loodrecht op de laatste maairichting om het gras gezond en onkruidvrij te houden. U kunt dit doen met een handmatige grasmaaier, een automatische óf u kunt kiezen voor gemak met een robotmaaier!

Heeft u vragen over de aanleg van een grasveld, het onderhoud of andere graskwesties? Onze medewerkers helpen u graag verder. U bent van harte welkom bij De Oosteinde!

Bent u op zoek naar nog meer maaitips én een maandkalender? Dit hebben wij voor u op een rij gezet!

Kalender gazon onderhoud én maaitips

Onze winkels