Cyclaam

Cyclamen binnen én buiten

Ze zijn helemaal terug van weggeweest, net als de Sanseveria en Geraniums. Een nostalgisch imago, maar weer helemaal stijlvol! Door hun tal van mooie kleuren zijn ze lekker uitbundig. Ze laten zich leuk combineren, zowel binnen als buitenshuis, want ze zijn er als tuinplant, kamerplant én als snijbloem. Cyclamen zijn  het hele jaar door bij ons beschikbaar. Bij Tuincentrum De Oosteinde bent u aan het juiste adres voor de kleurrijke Cyclamen! Zet ze in een leuke pot en ze fleuren iedere binnen en buitenruimte op

 

Cyclamen variaties

Cyclamen zijn knolgewassen die groeiein op droge bosgrond. In de natuur zijn ze te vinden rondom de Middellandse Zee, van het Midden Oosten tot Afrika. Ze hebben een enorme groei- en bloeikracht en kenmerken zich door hun levenslust. Hun prachtige bloemen verschijnen met bosjes tegelijk en zijn te vinden in talloze kleuren als roze, lila, wit, paars en rood. De bladeren doen niet onder voor de bloemen, met hun zachte oppervlakte, mooie tekening en mooi gekleurde onderkant. Ze zijn bijna het gehele jaar door verkrijgbaar, dus ze zijn een ideale plant om aan te schaffen! Tuincyclamen krijgen bloemstengels van zo’n 7 tot 15 centimeter hoog. Huiskamercyclamen krijgen grotere bloemen dan de tuincyclamen, net zoals snijcyclamen. Die laatste hebben ook langere (circa 20 centimeter) stengels en een heerlijke geur.

Cyclaam in de tuin

Bloeiende cyclamen kunt u nog planten zolang de grond niet te nat en niet bevroren is. De planten houden van een schaduwrijke plek, onder struiken of onder het bladerdak van een boom. De grond moet kalkrijk en goed water doorlatend zijn. In de winter kunt u ze het best beschermen met een flinke laag compost of bladaarde met kalk. De knolletjes van de zomerbloeiende, geurige Cyclaam purpurascens (het ‘Alpenviooltje’) plant u in het voorjaar, die van de herfstbloeiers in juni-juli en die van de winterbloeiers in september. Goed winterharde exemplaren kunnen ook prima in pot, op het terras of balkon.

De Cyclaam als kamerplant

De frisse kleuren waarin cyclamen bloeien en het fraaie, hartvormige blad met opvallende tekening maken ze heel aantrekkelijk om in huis te halen. Zet ze in een vrolijk gekleurde pot of kies pot en bloem in dezelfde kleur voor een stijlvol effect. Zet ze niet boven de verwarming en ook niet in direct zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Geef de bloeiende plantjes om de twee weken mest. Snijcyclamen blijven in een vaas met schoon water wel twee weken goed. Ze geuren heerlijk en zijn ook leuk te combineren met andere bloemen.

Cyclaam verzorgen

De cyclaam als kamerplant is niet moeilijk te verzorgen. Start met een regelmatige slok water en een goede standplaats!

  • Ze zijn van oorsprong planten die groeien in de schaduw. Zet ze dus nooit op een te warme plek of in de volle zon. 
  • Een plek boven de verwarming is ook een zeer slecht idee. Cyclamen staan liever wat koeler dan warmer.
  • Wil je meer dan één cyclaam in een grotere pot planten? Zet ze dan niet te dicht tegen elkaar aan. Wat lucht tussen de bladeren vinden ze fijn.
  • In de zomer drinkt de cyclaam dagelijks wel een slokje water. In de winter is hij iets minder dorstig. Zorg dat de aarde steeds een beetje vochtig blijft, dan zit u goed.
  • Geef water direct op de aarde en nooit op de bladeren of bloemen.
  • De plastic pot met de cyclaam erin een half uurtje dompelen in water en daarna uit laten uitlekken is het allerbeste. Zet de plant pas terug in de sierpot als de hij helemaal uitgelekt is.

Wilt u de Cyclamen kopen? Kom dan gerust langs in één van onze tuincentra, of neem een kijkje in de webshops DeOostEindeOnline.nl, KoopZaden.nl en KoopBloembollen.nl.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Vaste planten

Onze winkels