Eénjarigen, kuipplanten en kruiden

U kunt bij Tuincentrum De Oosteinde diverse eenjarige planten, kuipplanten en kruiden kopen. Eénjarigen worden ook wel perkplanten genoemd. Deze vaak vrolijke planten bloeien een zomerlang, mooi in een balkonbak of gewoon in de tuin. Zet u ze in een bak? Zorg er dan wel voor dat ze voldoende plantenvoeding krijgen.

Kuipplanten in de mediterrane tuin

Kuipplanten komen veel voor in een tuin met een mediterrane uitstraling. Deze uitstraling krijg je onder andere door veel potten en vazen in verschillende kleuren en vormen bij elkaar. Ook verschillende kussentjes en kleden mogen niet ontbreken. Bij de aanleg van een mediterrane tuin hoeft het allemaal niet zo in strakke lijnen. Speelse, organische vormen en grove ombewerkte materialen geven perfect de sfeer die u zoekt!

Bougainvillea​

De Bougainvillea is een mooi voorbeeld van een plant die in warme klimaten veelvuldig voorkomt, maar die u ook in uw eigen tuin kunt hebben staan. Doordat ze niet tegen nachtvorst kunnen, zal u de plant in een grote pot moeten houden, maar dat mag de pret niet drukken!

Mediterrane planten

Naast de Bougainvillea, kunt u natuurlijk ook denken aan een Vijgen- of Olijfboom, heerlijk ruikende Lavendel of Rozemarijn, maar natuurlijk ook Jasmijn.

Verzorging van kuipplanten

U wilt natuurlijk optimaal kunnen genieten van de kuipplanten in uw mediterraanse tuin. Door ze goed te verzorgen kunt u hier nóg langer van genieten. Wij hebben wat verzorgingstips voor u op een rij gezet:

  1. Kuipplanten gedijen het beste in goed doorlatende potgrond.
  2. U kunt ze regelmatig water geven, tot soms wel 2 keer per dag op warme dagen.
  3. Ze houden niet van natte voeten, dus geef ze liever wat vaker kleine beetjes water dan één keer een grote plens.
  4. Pas op met volle zon. Uitdroging zou zonde zijn.
  5. Uitgebloeide bloemen mag u verwijderen.
  6. Snoei de plant regelmatig om hem in vorm te houden en de bloei te stimuleren.
  7. Extra plantenvoeding houdt uw kuipplant sterk.
  8. De planten kunnen niet tegen nachtvorst, dus zorg ervoor dat ze voor die tijd binnen kunnen overwinteren.

Kuipplanten kopen

De meeste kuipplanten komen uit de zuidelijke landen rond de Middellandse Zee zoals de Oleander, Abutilon, Lantana of Fuchsia. Geef ze een warm plekje op het terras of zet ze in de tuin. In het najaar moeten ze in ieder geval naar binnen. Een koele, onverwarmde ruimte is al voldoende. Geef ze heel weinig water tot ze in het voorjaar weer uit gaan lopen. Dan mogen ze ook verpot en wat teruggesnoeid worden.

Kruiden uit eigen tuin

Wat is er lekkerder dan kruiden uit eigen tuin? Zo heeft u ze altijd vers bij de hand en maakt u de lekkerste gerechten!

Kruiden kweken

Er zijn veel mogelijkheden rondom het kweken van kruiden. Dit kan binnen, buiten of buiten in een kweekkas. Zorg ervoor dat de kruiden niet te dicht op elkaar staan, want als ze steeds groter worden dan komen ze met elkaar in de knoop. Zowel in de volle grond als in een pot voelen ze zich thuis. Ze vragen wel om een zonnige plek, hier komen de geuren extra tot hun recht.

Basilicum

De verse Basilicumblaadjes zijn heerlijk in combinatie met tomaat, vleesgerechten en in dressings en sauzen. Zet dit eenjarige kruid het liefst in een pot op een zo zonnig mogelijke plek. Tip: haal de bloemen er consequent uit, met het bloeien verliest de Basilicum namelijk zijn smaak. Basilicum houdt van vochtige voeten, dus geef hem regelmatig water.

Munt

Munt is een heerlijke en gemakkelijke plant om in de tuin te hebben staan. Het is namelijk een sterke plant die snel groeit. Zet Munt op een zonnige plaats voor de meeste smaak. Tijdens warme periodes heeft munt veel water nodig, maar in de winter mag de plant niet te nat staan. 

Rozemarijn

Rozemarijn is een makkelijke plant, die geen hoge eisen stelt. Pas wel op dat u de plant niet al te veel water geeft en zet hem in de winter op een beschutte plek. Rozemarijn kan goed tegen droogte en krijgt daar zelfs een sterkere smaak van!

Kruiden kopen

Wilt u kruiden zelf kweken in uw eigen moestuin of gaat u voor gemak en koopt u de kruidenplanten kant en klaar in pot. Een aantal kruiden overleeft onze zachte winters zoals Bieslook en Munt. Andere kruiden moeten elk voorjaar gezaaid worden. In onze tuincentra geven wij u graag advies en vertellen wij u alles over de diverse soorten kruiden. 

Wilt u kruiden, kuipplanten of éénjarige planten kopen? Kom langs in één van onze tuincentra! De Oosteinde is gevestigd in Hillegom, IJsselmuiden, Vijfhuizen en Zeewolde. Vindt u het leuk om zelf kruiden te kweken? Bestel de zaden voor kruiden gemakkelijk online in onze webshop www.koopzaden.nl. Zaden voor basilicium, bieslook, selderij, dille, koriander, stevia, tijm en meer! 
 

Onze winkels