Toverhazelaar

Mooi in de wintertuin – De toverhazelaar!

De toverhazelaar (Hamamelis) is een sierstruik die bloeit van december tot eind februari. De bloemen zijn geel en de meeste toverhazelaars geuren ook nog eens heerlijk. Wilt u deze struik kopen? Dan bent u van harte welkom bij Tuincentrum De Oosteinde! Doordat de bloemen bloeien aan de kale struik, vallen deze extra op. De toverhazelaar vraagt weinig onderhoud en staat het liefst op een ruime, zonnige plek. Bij strenge vorst stopt de bloei even, maar zodra de temperatuur het toelaat, zullen de bloemen weer volop verder bloeien. Bestuiving gebeurt via de wind. In de herfst verkleuren de bladeren van de toverhazelaar van groen naar rood, oranje of geel. Hierna vallen de bladeren af. Snoeien is in principe niet nodig omdat deze struik niet zo snel groeit. Wilt u de toverhazelaar toch snoeien? Doe dit dan in het voorjaar, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid en voordat de bladeren uitlopen.

Er zijn 3 belangrijke soorten:

 • De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica): Bloeit met gele, licht geurende bloemen. Deze struik kan tot wel 5m hoog worden en zelfs uitgroeien tot een kleine boom! Het blad van de Japanse Toverhazelaar verkleurt in de herfst naar mooi donkergeel.
 • De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis): Bloeit met grotere en sterker geurende bloemen dan de Japanse Toverhazelaar. Ook zijn de bladeren tijdens het groeiseizoen groter, dan van de Japanse soort. De struik als geheel is kleiner en wordt ongeveer 3m hoog.
 • Hamamelis x intermedia: Van deze kruisingssoort bestaan diverse cultivars, die een kleine diversiteit in bloemkleur en bloeitijd bieden.
  “Arnold Promise”: donkergele bloemen
  “Diane”: rode bloemen
  "Jelena”: bruinoranje bloemen
  “Orange Peel”: lichtoranje bloemen
  “Pallida”: zwavelgele bloemen
  “Ruby Glow”: bruinrode bloemen
  “Orange Beauty”: oranje gele bloemen

Kom langs bij de dichtstbijzijnde vestiging van Tuincentrum De Oosteinde, of bezoek ons online tuincentrum!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen, heesters en coniferen

Onze winkels