Hortensia

De Hortensia is een ideale plant voor in de tuin! Op droge dagen moet u hem wat extra in de gaten houden, omdat hij voldoende water moet krijgen, maar verder is het een gemakkelijke klant in de tuin. Vind u die prachtige grote bloemen in diverse kleuren ook niet prachtig om naar te kijken? Ze zijn nog winterhard ook!

Hortensia tips!

Hopelijk wordt u net zo blij van de prachtige Hortensia's als wij en daarom hebben wij negen tips voor Hortensia's voor u op een rij gezet!

1. Hortensia hoogte

Let bij het kopen van Hortensia's niet alleen op de kleur van de bloemen, maar ook op de hoogte van de plant. Ze beginnen ongeveer vanaf 40 cm hoogte tot maximaal 250 cm hoogte. In de voortuin is de lagere variant een meer logische optie, want hier kun je overheen kijken.

2. Hortensia's standplaats

Gelukkig hoeven Hortensia's niet in de schaduw te staan. Ze kunnen ook prima in de volle zon, zolang de bodem maar vochtig genoeg is.

3. Hortensia planten

Als u het gat vult met speciale Hortensiagrond en na het planten het gat gedurende een maand een paar keer per week flink water geeft, geeft dit de plant een extra boost! Om het water niet te laten wegstromen kunt u een dammetje maken.

4.  Hortensia’s snoeien in het voorjaar

  • Boerenhortensia of Bolhortensia: in maart of april kunnen de oude bollen boven de nieuwe knoppen afgeknipt worden. 
  • Pluimhortensia, Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens: bloemknoppen die gevormd worden op nieuw en éénjarig hout mogen in het eerste deel van april afgeknipt worden. Op deze manier bloeien en groeien de jonge takken nog beter! 

5. Oude Hortensia's een oppepper geven

Heeft u een Hortensia staan die wel een oppepper kan gebruiken? Na de bloei kunt u eenderde van de oude takken tot de grond toe weghalen. Oude takken zijn herkenbaar doordat ze uitsteken en overhangen. Voor u het weet is uw Hortensia weer fris als een hoentje!

6. Hortensia blauwkleuren

Als de PH-waarde in de grond wat laag is verliezen blauwe Hortensia's hun intense kleur. Deze mooie kleur kunt u terug krijgen door tussen juli en september met Hortensia blauwmaker te strooien.

7. Hortensia’s drogen

Bolhortensia's zijn prachtig om te drogen! Beginnen de bloemen te verkleuren en voelen ze een beetje aan als papier? Dan is dit het moment om de bloemen eruit te knippen! Hang de bloemen vervolgens in een droge en donkere hoogte op hun kop. Ook kunt u de bloemen in een vaas zetten met een klein laagje water wat u niet meer bijvult. 

8. Langbloeiende Hortensia's

Bent u gek op Hortensia's die lang bloeien? Er zijn soorten die bloeien van vroeg in het voorjaar tot diep in het najaar. Deze soort is bijvoorbeeld 'Forever & Ever'. 

9. Soorten Hortensia's en hun locatie

  • De Bol- of Boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is.
  • De Pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
  • De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Bent u op zoek naar prachtige Hortensia's voor in uw tuin, speciale potgrond of voeding? Kom dan gerust eens langs in één van onze vestigingen! Onze experts helpen u graag! De voeding en blauwmaker is trouwens ook verkrijgbaar via onze webshop!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen, heesters en coniferen

Onze winkels